Rožnov pod Radhoštěm [okres Vsetín]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2012 13:14:11

V Rožnově zasedalo zastupitelstvo města

V Rožnově zasedalo zastupitelstvo města

Na svém devátém zasedání se v úterý 28. února sešli členové Zastupitelstva města Rožnov pod Radhoštěm. V rámci programu projednávali téměř 20 bodů z oblasti finanční, správy majetku i další podání.

 V Rožnově zasedalo zastupitelstvo města

Na svém devátém zasedání se v úterý 28. února sešli členové Zastupitelstva města Rožnov pod Radhoštěm. V rámci programu projednávali téměř 20 bodů z oblasti finanční, správy majetku i další podání.


Hned v úvodu jednání složil slib nový člen rožnovského zastupitelstva Jaromír Koryčanský (více o změně v zastupitelstvu zde). Po schválení programu jednání (doplněn byl pod číslem 7.8 bod týkající se schválení budoucí smlouvy a následného převodu veřejné dopravní a technické infrastruktury a pozemků od Družstva stavebníků Dubková do vlastnictví města Rožnov pod Radhoštěm.
Rožnovští zastupitelé pak byli informováni o kontrole plnění úkolů zastupitelstva města a o činnosti rady města. Členové rady města se od posledního zasedání zastupitelstva sešli na třech jednáních, na kterých projednali celkem 77 bodů. Jednotlivá usnesení z jednání rady města Rožnov pod Radhoštěm jsou mimo jiné zveřejněna na internetových stránkách města (zde).

Na program jednání se následně dostalo téma městských lesů, ve kterém místostarosta Rožnova Václav Mikušek nejprve přednesl vyjádření k analýze hospodaření v městských lesích Rožnov, které bylo reakcí na analýzu, jejíž zpracování zadal opoziční zastupitel Tomáš Hradil. Vyjádření vzniklo na základě společné schůzky zpracovatelů analýzy, zadavatele a zástupců města a Městských lesů Rožnov. Vzhledem k tomu, že zpracovatelé neměli k dispozici všechny ekonomické podklady, byla analýza hospodaření provedena z odhadů a ze statistických vzorků pořízených na základě měření v terénu. Místostarosta Mikušek tuto skutečnost zdůvodnil tím, že město z obavy před neoprávněným postoupením podkladů nepředalo panu Hradilovi veškeré potřebné údaje. Rozsáhlá diskuse k problematice hospodaření městských lesů skončila bez návrhu na usnesení. Přestože vyjádření mělo pouze informativní charakter, místostarosta Mikušek uvedl, že na základě výsledků analýzy bylo přijato několik opatření, která by měla vést k racionálnějšímu hospodaření ve společnosti. Pro komplexní posouzení hospodaření společnosti Městské lesy Rožnov bylo Mendělově univerzitě v Brně zadáno zpracování auditu, jehož výsledky by měly být k dispozici v květnu. Starostka Rožnova Markéta Blinková se zavázala předložit projednávání bodu „městské lesy“ na nejbližší další zastupitelstvo po obdržení výsledků auditu.

Z důvodu velké účasti a zájmu obyvatel Rožnova byl následně předřazen bod věnovaný výstavbě Kauflandu. Podání mělo název „Uzavření smlouvy o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene s právem provést stavbu na městských pozemcích se společností Kaufland Česká republika v.o.s., IČ 25110161, Praha“ a podle očekávání vyvolal tento bod velkou diskusi. Více o projednávání tohoto bodu zde.

Dle schváleného programu jednání přišla vzápětí na řadu podání finančního odboru.
Nejprve bylo schváleno rozpočtové opatření č. 1/2012 ke schválenému rozpočtu města na rok 2012. V dalším podání finančního odboru byla následně schválena dotační smlouva společnosti Krytý bazén, spol. s r.o. Odsouhlasená částka 3,6 milionů korun je určena na úhradu provozních nákladů a výdajů krytého a venkovního bazénu v roce 2012 (tato smlouva a částka je každoroční). Dále byla schválena smlouva na částku 1 milion korun na úhradu prací spojených s rekonstrukcí vzduchotechniky na krytém bazénu.

Zastupitelstvo města Rožnova pod Radhoštěm také schválilo novou obecně závaznou vyhlášku číslo 1/2012, kterou se mění obecně závazná vyhláška č. 4/2010 o místních poplatcích (ke stažení zde .pdf). Důvodem pro schvalování nové vyhlášky bylo uvedení městských pravidel do souladu s legislativou (zákonem). Obcím totiž byla zrušena možnost zavést svými obecně závaznými vyhláškami místní poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj. Od 1. 1. 2012 obce již nejsou oprávněny zpoplatnit provoz žádných výherních hracích přístrojů. A protože stávající obecně závazná vyhláška Města obsahovala poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj nebo jiné technické herní zařízení povolené ministerstvem financí, museli zastupitelé problematické znění pro nezákonnost část této vyhlášky zrušit.

Odbor správy majetku předložil zastupitelům řadu tradičních bodů týkajících se smluv na prodej, koupi nebo převod pozemků. Všechny předložené body byly schváleny.

V rámci dalších podání pak zastupitelé schválili přidělení grantů žadatelům z grantového systému města pro rok 2012 – více zde.

Rožnovští zastupitelé se zabývali také návrhem smlouvy o poskytnutí dotace Tělovýchovné jednotě Rožnov pod Radhoštěm na provoz a údržbu sportovišť. Diskuse byla vedena především nad tím, že TJ Rožnov získává podporu mimo grantový systém města. Vedení radnice přislíbilo svolat v časovém horizontu dvou týdnů schůzku, na které by byla projednána možnost úprav grantového systému a navýšení objemu financí tak, aby i TJ muselo získávat finanční prostředky prostřednictvím grantů města. Pro letošní rok ale byla smlouva schválena a TJ Rožnov tak formou účelové dotace dostane 360 tis. Kč na nákup elektrické energie, plynu a vodného a stočného v roce 2012 v souvislosti se zajištěním hlavní činnosti příjemce, to je provozováním sportovní činnosti pro oddíly sdružené pod hlavičkou TJ Rožnov.

Jedním z posledních podání byla smlouva o spolupráci na projektu „Otevřené brány“ – více zde.

Členka zastupitelstva města Blanka Mikolajková předložila svým kolegům návrh na snížení odměn zastupitelů města související podle její důvodové zprávy s úbytkem obyvatel města. Většina zastupitelů ale toto odůvodnění odmítlas tím, že i přes mírný pokles počtu obyvatel města vykonávají stejnou práci ve stejném rozsahu. A návrh tak nebyl přijat.

V rámci diskuse, informací a různého se pak členové rožnovského zastupitelstva zabývali sdělením Krajského úřadu o vlivu výrobní činnosti společnosti DEZA a.s. Valašské Meziříčí na životní prostředí a veřejné zdraví města Rožnov pod Radhoštěm. Zastupitelé po krátké diskusi o zprávě, kterou přednesl místostarosta města Alois Vychodil, uzavřeli tento bod bez návrhu na usnesení.



Zvuková verze


Zpracoval:
Tomáš Gross
tiskový mluvčí
MěÚ Rožnov p. R.
Masarykovo náměstí 128-129
756 61 Rožnov p. R.,
tel.: 571 661 137
mob.: 739 503 636
gross.os (zavinac) roznov.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama