ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2021 21:21:00

Tlak politiků z Prahy 6 se vyplatil, Pražský hrad ruší plošné kontroly

Tlak politiků z Prahy 6 se vyplatil, Pražský hrad ruší plošné kontroly

Pražský Hrad dnes na svých webových stránkách oznámil otevření Jeleního příkopu a hradních zahrad a zrušení kontrol při vstupu do areálu.

 Právě o to prezidenta republiky a jeho kancelář opakovaně žádali reprezentanti Prahy 6 – 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička, který je zároveň zastupitelem Prahy 6 a místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN), který výzvu na počátku inicioval.

První dopis, v němž žádali odstranění kontrol, odeslali na Pražský hrad už na Silvestra roku 2018, druhý odeslali přesně o dva roky později - na Silvestra roku 2020, kdy už byl areál uzavřen zcela neprodyšně a navíc ho střežili ozbrojenci se samopaly.

"Kontroly na Hradě nám nedávaly žádnou logiku a úplné uzavření se samopalníky za mřížemi už vůbec ne. Nota bene ve chvíli, kdy se turistický ruch dostal prakticky na nulu. Protestovali jsme také proti uzavření Jeleního příkopu a hradních zahrad, protože i ty slouží Pražanům k cestě do práce či zpět. Taková bezpečnostní opatření lze pochopit v Paříži či Berlíně, kde mají s terorismem krutou a hlavně opakovanou zkušenost. Ale ne u nás, kde se o jediný teroristický čin pokusil útokem na osobní vlak důchodce Jaromír Balda, který se za svůj čin dostal do vězení, to žádný smysl nedává. Baldův motiv byl navíc právě opačný: Podnítit v české společnosti strach z terorismu,“ konstatuje místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

První místopředseda Senátu a zastupitel Prahy 6 Jiří Růžička k tomu dodává: „Faktické několikaleté uzavření průchodu Pražským hradem pro obyvatele Prahy a obtíže spojené s kontrolami pro všechny návštěvníky končí. Netrvalo to ani pět let a už zase budeme moci Pražským hradem procházet. To je lepší odpověď, než dosud nezodpovězená poslední výzva, kterou jsme prezidentovi poslali s místostarostou Prahy 6 Janem Lacinou před Vánocemi. Sláva!“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama