Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.01.2012 16:38:57

Bezradnost ministra financí Kalouska pokračuje

Bezradnost ministra financí Kalouska pokračuje

Ve svém dnešním rozhovoru s on-line deníkem TYDEN.CZ („Zvýšit DPH na 25 procent? To určitě ne, uklidňuje Kalousek“)

Ministr financí potvrdil naprostou bezradnost, co se týká dalšího směřování hospodářské politiky České republiky. Jeho vyjádření lze shrnout do dvou tezí: za všechny naše hospodářské problémy může krize eurozóny a plánovaný deficit státního rozpočtu ve výši 105 mld. Kč bude dodržen za každou cenu!

Tou cenou bude nespíše sjednocení DPH na jedné sazbě ve výši cca 22%. Aby uklidnil občany, používá pan ministr prastarý trik. Nejprve vyděsí občany cifrou 25% jednotné sazby DPH, pak řekne, že to v žádném případě ne a občan by měl být rád, že to nakonec bude někde v oblasti 20-22%.

Pan ministr snad doufá, že touto chytristikou si vyřeší problémy se státním rozpočtem. Bohužel tomu tak není, tímto nápadem pan ministr jenom potvrzuje, že problémem je on sám. Dosavadní slabý růst české ekonomiky je totiž výsledkem nejenom dovezených problémů, ale také výsledkem jeho vlastní politiky. Systematická snaha zvyšovat daně těm chudším (DPH), omezovat důchody, minimální mzdu či sociální transfery a naopak snižovat daně bohatým ve svém důsledku vede k omezování koupěschopné poptávky a tím i růstu české ekonomiky. Příjemci mezd mají totiž vyšší sklon ke spotřebě a své příjmy rychle utratí na rozdíl od těch, co mají hlavní zdroj příjmu výnosy z kapitálu, ti spoří a neutrácí. Výsledkem této politiky pana ministra Kalouska je pak systematické snižování domácí poptávky. Paradoxně tím škodí domácím podnikatelům, kteří pak nemají komu prodávat.

A to již nemluvím o tom, že v případě zvyšování DPH (zejména pokud dojde ke sjednocení sazby na úrovni 20-22%) je jak asociální, tak i hloupé. Asociální proto, že jej zaplatí především rodiny s dětmi, důchodci a vůbec nízkopříjmové skupiny. Hloupé proto, že při případné jednotné sazbě DPH 22% budou čeští občané jezdit nakupovat potraviny do sousedních zemí, kde DPH na potraviny je a bude 10%. Český ministr financí tak svou politikou pomůže naplnit státní pokladny sousedních zemí za cenu poničení českého zemědělství a potravinářského průmyslu. To není zrovna chytrá politika.

Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama