Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2011 14:24:42

ČSSD bude i nadále usilovat o přijetí zákona o celostátním referendu

ČSSD bude i nadále usilovat o přijetí zákona o celostátním referendu

Navzdory výhradám vlády bude nyní ČSSD nadále usilovat o přijetí příslušného ústavního zákona na půdě Poslanecké sněmovny a Senátu.

Vláda dnes podle slov premiéra Nečase vyjádřila negativní stanovisko k návrhu ústavního zákona o celostátním referendu, který do Poslanecké sněmovny předložili poslanci ČSSD. Byl to přitom premiér Nečas, který sám téma celostátního referenda nedávno otevřel v souvislosti s přijetím společné evropské měny. Dnešní odmítavé stanovisko premiéra k zákonu, který by celostátní referendum konečně umožnil uspořádat, ho usvědčuje z pokrytectví a také z toho, že téma referenda používá čistě účelově a alibisticky jen tam, kde se hodí politickým cílům a záměrům ODS.

Otázka přijetí eura je v tomto směru velmi typickým příkladem. Premiér Nečas nemá odvahu vyjádřit jasně a srozumitelně své odmítavé stanovisko k přijetí společné evropské měny (pravděpodobně si není jistý tím, zda je to vůbec správný postoj) a tak předložil euroskeptikům v ODS referendum jako něco, v co mohou alespoň vkládat své naděje na odmítnutí záměru přijmout euro.

ČSSD však nevnímá referendum jako účelový nástroj, kterým by měli být občané vtahováni do politického rozhodování jen tehdy, pokud se to zrovna z nějakého důvodu hodí vládním politickým stranám. Sociální demokracie už od počátku devadesátých let prosazuje celostátní referendum spolu s přímou volbou prezidenta republiky jako formy přímé demokracie, které by vhodně doplnily náš ústavní systém parlamentní republiky a poskytly by občanům možnost se v definovaných oblastech přímo vyjádřit k důležitým otázkám celostátní politiky a směřování země. Navíc to byla ČSSD, která před několika lety prosadila do našeho právního řádu institut krajského referenda.

Navzdory výhradám vlády bude nyní ČSSD nadále usilovat o přijetí příslušného ústavního zákona na půdě Poslanecké sněmovny a Senátu. Pokládá rovněž za důležité připomenout pravicovým stranám, jako jsou VV či TOP 09, že před volbami rovněž hovořily o podpoře referenda a daly v tomto směru velmi jednoznačné sliby svým voličům.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama