Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2011 9:05:58

ČSSD důrazně protestuje proti rozhodnutí Nečasovy vlády nezvýšit minimální mzdu

ČSSD důrazně protestuje proti rozhodnutí Nečasovy vlády nezvýšit minimální mzdu

ČSSD zásadně nesouhlasí s tím, že pravicové vlády opakovaně odmítají valorizovat minimální mzdu a zcela tak devalvují její sociální a ekonomickou roli v naší společnosti.

Nečasova vláda rozhodla o tom, že se ani po pěti letech stagnace nezvýší od 1.1.2012 minimální mzda. Ta, navzdory inflaci a růstu průměrné hrubé mzdy, zůstává na úrovni 8 000 korun hrubého a to už trvale od 1.1.2007.

ČSSD zásadně nesouhlasí s tím, že pravicové vlády opakovaně odmítají valorizovat minimální mzdu a zcela tak devalvují její sociální a ekonomickou roli v naší společnosti. Kupní síla minimální mzdy se za pětileté období snížila o 10 procent. Je skutečně absurdní, že pravicoví ministři mají plná ústa frází o tom, že je důležité, aby se vyplatilo pracovat a že vláda musí motivovat k pracovní aktivitě a přitom odmítají zvýšit minimální mzdu. Vláda Petra Nečase se svým rozhodnutím vysmála všem lidem, kteří dávají přednost hůře placené práci před pobíráním sociálních dávek.

ČSSD je přesvědčena o tom, že přiměřená pravidelná valorizace minimální mzdy hraje důležitou roli při posilování motivace hledat si práci zejména u nízkopříjmových skupin obyvatel. Její zvyšování také pomáhá zajistit realizaci práva na spravedlivou odměnu za odvedenou práci. Zvyšování minimální mzdy, úměrně růstu průměrné mzdy a produktivity práce, také omezuje prostor pro šedou ekonomiku a daňové úniky, které vznikají ve formě vyplácení černých mezd tzv. „na ruku“ zejména ve službách a hůře placených profesí či v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Proto, aby minimální mzda plnila svou pozitivní roli, měla by dosahovat zhruba úrovně 40% průměrné mzdy v zemi.

ČSSD počítá s tím, že pokud v budoucnu ponese vládní odpovědnost, bude postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby dosáhla této přiměřené úrovně.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama