Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2011 17:59:17

ČSSD je nadále připravena jednat a podpořit přímou volbu prezidenta

ČSSD je nadále připravena jednat a podpořit přímou volbu prezidenta

Dnes proběhlo jednání Ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny ve věci ústavního zákona o přímé volbě prezidenta republiky.

Návrh jako celek sněmovně doporučen ke schválení nebyl, přestože koalice disponovala v tu chvíli většinou svých poslanců a mohla návrh jednoduše schválit. Výbor tedy nepřijal žádné usnesení a o návrhu i pozměňovacích návrzích bude jednat sněmovna jako celek.

Na tomto jednání jsem k diskusi a hlasování předložil několik pozměňovacích návrhů, o kterých se snažíme přesvědčit své kolegy z vládních stran více než ¾ roku. Většina z nich je kontinuálním požadavkem ČSSD po mnoho let, kdy usilujeme o zakotvení přímé volby prezidenta republiky.

Jsem rád, že i hlasy některých koaličních poslanců byly podpořeny některé z návrhů ČSSD. Mezi těmito bylo například prodloužení funkčního období prezidenta z 5 na 6 let tak, aby se mohly konat volby vždy společně s volbami senátními a při každé volbě prezidenta tak ušetřil státní rozpočet přibližně 1 miliardu korun.

Dále byla podpořena většinou členů výboru povinnost spolupodpisu (schválení) předsedy vlády či jím pověřeného člena v případě tzv. abolice, tedy vstupu prezidenta do ještě neukončené trestního řízení.
 
Většina poslanců dnes také podpořila návrh ČSSD na posílení pravomocí prezidenta při jmenování předsedy a místopředsedy Nejvyššího správního soudu ČR, když nově by k tomuto jmenování nemusel být dán souhlas předsedy vlády. Větší nezávislost vedení soudu je důležitá právě proto, že tato instituce projednává jednak věci volební a jednak z povahy své činnosti často vstupuje do konfliktu s mocí výkonnou.
 
ČSSD i přesto nemohla podpořit na dnešním jednání výboru vládní návrh jako celek, neboť nebyly přijaty pozměňovací návrhy, které jsou pro nás nejdůležitější - trestní odpovědnost prezidenta po skončení jeho mandátu a také novou pravomoc Senátu PČR schvalovat členy bankovní rady České národní banky, které doposud vybírá prezident sám. V případě přímé volby a s tím spojené nákladné volební kampaně se jmenování členů rady ČNB bez jakéhokoliv souhlasu jeví jako riziko. Podpora jednotlivých kandidátů finančními prostředky ze strany privátního finančního sektoru s cílem v budoucnu ovlivnit jmenování osob rozhodujících o regulaci bank či měnové politice státu by bylo příliš lákavé.

Přestože vládní koalice na výboru disponovala většinou hlasů, návrh zákona nebyl jako celek s pozměňujícími návrhy doporučen sněmovně ke schválení. ČSSD se po nepřijetí svých klíčových návrhů zdržela hlasování, aby si ponechala možnost dalšího jednání o znění zákona.

ČSSD je nadále připravena jednat se všemi stranami v Poslanecké sněmovně i v Senátu o znění zákona. Věříme, že se již mnoho dní slibované setkání lídrů parlamentních stran uskuteční co nejdříve.  

Jeroným Tejc, místopředseda Poslaneckého klubu ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama