Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2012 14:13:19

Chirurgické kastrace sexuálních delikventů: ČR by měla přijmout doporučení výbor

Chirurgické kastrace sexuálních delikventů: ČR by měla přijmout doporučení výbor

Česká republika je poslední evropskou zemí, kde se chirurgické kastrace ve větší míře uplatňují.

Evropský výbor pro zabránění mučení opakovaně vyzval Českou republiku k ukončení praxe chirurgických kastrací v kontextu ochranného léčení, poprvé v roce 2008. Navzdory tomu zůstává tato kontroverzní praxe stále platná, vláda P.Nečase ji na svém posledním jednání nijak nezměnila.

Běžná praxe tak v ČR je, že souhlas s tímto způsobem kastrace dávají lidé v okamžiku, kdy jsou v soudně nařízené ochranné léčbě a často v přivolení k souhlasu vidí jedinou možnost, jak dosáhnout propuštění. Zdánlivě dobrovolné rozhodnutí tak ve skutečnosti dobrovolné není.

V posledních třiceti letech řada zemí, které dříve chirurgické kastrace prováděly, upustila od tohoto druhu léčby, protože je již považován za zastaralý. Byly vyvinuty nové metody léčby, jak medikamentózní, tak různé metody psychoterapie, které jsou zejména v kombinaci považovány za stejně účinné, ne-li účinnější než chirurgické kastrace.

Ochrana společnosti musí být komplexní. Patří k ní nejen ústavní ochranná léčba, ale i účinnější přechod k léčbě ambulantní a dlouhodobá, v některých případech trvalá kontrola pacientů s deviací.

Česká republika je poslední evropskou zemí, kde se chirurgické kastrace ve větší míře uplatňují. Měla by svoji praxi přehodnotit a doporučení Evropského výboru pro zabránění mučení vyhovět.

Anna Šabatová, předsedkyně komise pro lidská práva, rovné příležitosti a rodinu
Michaela Marksová Tominová, stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama