Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2010 19:18:00

Konečně dojde i na sankce za neúspěchy bank

Konečně dojde i na sankce za neúspěchy bank

Bonusy pro bankéře budou omezeny, a v některých případech i vymáhány zpět.

Evropský parlament přijal 7. července zprávu sociálně demokratické zpravodajky Arlene McCarthyové, která s sebou přináší omezení bonusů pro bankéře. Evropská unie tak podniká první kroky k potrestání viníků finanční krize.

Nová směrnice zavádí jasná pravidla, která by měla omezit podstupování příliš vysokých rizik při honbě za krátkodobým ziskem na úkor dlouhodobé stability. Bankéři, kteří byli vysokými bonusy motivováni podstupovat riskantní operace, získávali doposud odměny bez ohledu na výsledky svých bank. Ty vyplácely bonusy přestože byly v potížích a získávaly státní pomoc.

Na fakt, že bonusy nesmějí být vypláceny automaticky, ale podle dlouhodobě dosahovaných výsledků a podle stavu finanční instituce, apelují sociální demokraté dlouhodobě.  Směrnice nyní zavádí rovnováhu ve vztahu bonusu a platu. V hotovosti bankéř může získat jen 30% celkové odměny s odkladem výplatu bonusu na 3 roky, aby byla jistota zda banka dobře hospodařila. Podle mezinárodních dohod vejdou nová pravidla v platnost na konci roku 2011.

"V Evropském parlamentu se dosáhlo shody na určitém omezení bonusů. I toto omezení je ještě poměrně omezené. Týká se pouze bankéřů a ne manažerů. Část bonusů může být požadována zpět, když se ukáže, že s onou institucí nebylo něco v pořádku," komentuje výsledky hlasování europoslanec Jiří Havel. Konečně tedy dojde kromě ohodnocení úspěchu také k sankcím za neúspěchy.

Ve své zprávě požaduje McCarthyová také parlamentní dohled nad jednáními o kapitálových požadavcích Basilejského výboru pro bankovní dohled, kde za EU vyjednává Evropská komise. Evropský parlament musí o postupu EU vést s Komisí dialog před dosažením dohody, aby Komise jednala na základě jasného demokratického mandátu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama