Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2011 14:38:57

Ministře Dobeši, kontrola azbestu ve školách vyžaduje seriózní měření...

Ministře Dobeši, kontrola azbestu ve školách vyžaduje seriózní měření...

Ministře Dobeši, kontrola azbestu ve školách vyžaduje seriózní měření, ne pouhý dotazník!

Média v posledních dnech informovala o tom, že se na některých školách vyskytuje nebezpečné množství azbestu, který byl používán v dřívější době při jejich stavbě. Ředitelé některých škol tak museli vyhlásit tzv. azbestové prázdniny, aby ochránili žáky před nebezpečnými vlivy této látky na jejich zdraví. Josef Dobeš na celou věc reagoval tak, že provede na všech školách kontrolu. To je samozřejmě chvályhodný krok, který se dal očekávat. Jak jsme ale u ministra školství zvyklí, není všechno tak růžové, jak to pan ministr říká.

Na školy totiž dorazil dotazník z České školní inspekce, ve kterém se měli ředitelé vyjádřit k tomu, zda je budova školy postavena z tzv. boletických panelů, které obsahují právě azbest. Takto si však důkladné kontroly na školách kvůli výskytu azbestu nepředstavuji. Azbest a jeho vlivy na zdraví dětí, ale stejně tak učitelů a dalších zaměstnanců škol nelze podceňovat. Předpokládám tedy, že bude následovat seriózní měření, které bude financováno z rozpočtu ministerstva školství, jak pan ministr proklamoval. Pouze odborné měření totiž může prokázat výskyt azbestu v té či oné škole.

Nejlepší ministr školství od dob Jana Ámose Komenského, jak Josefa Dobeše téměř nazval prezident Václav Klaus, by měl jednat a nikoliv pouštět mediální vlaštovky a šířit paniku, jak jsme u něj zvyklí.

Žádám tedy pana ministra Dobeše, aby se namísto zasílání dotazníků ředitelům škol ve stylu „Nazdar, máš tam azbest?“ touto otázkou seriózně zabýval a nechal měření nebezpečné látky na odbornících.

Marcel Chládek, stínový ministr školství za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama