Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.12.2011 13:34:51

Nečasova vláda vede Českou republiku do izolace a ven z EU

Nečasova vláda vede Českou republiku do izolace a ven z EU

Předseda české vlády Petr Nečas se včera na summitu EU rozhodl pokračovat v politice škodící České republice.

Připojil se ke Spojenému království, které je snad raději ochotno vystoupit z Evropské unie, než by si nechalo šáhnout na finanční sektor a nechce si přiznat, že tento sektor mu způsobil vysoké deficity veřejných financí, se kterým si dnes neví rady.

Připojil se také k Maďarsku, které je ve stále větší politické izolaci, neboť jeho pravicově-konzervativní vláda rozehrává národovecké noty, touží po Velkých Uhrách a tvrdí, že za všechny problémy Maďarska může mezinárodní konspirace. V mezidobí stačil režim premiéra Orbána omezit svobodu tisku, omezit nezávislost centrální banky, omezit kompetence ústavního soudu, omezit roli parlamentu a všude najmenovat kádry FIDESZ. Důvody nevůle Švédska připojit se k hlavnímu proudu EU jsou méně jasné, nicméně zdá se, že Švédsko svůj postoj v brzké době změní. Stejnou věc by měla udělat i česká vláda.

Vláda by si měla uvědomit, že Česká republika je země závislá na zpracovatelském průmyslu a jeho schopnosti exportovat. Velká většina exportu jde do Evropské unie a 40 % do Německa. Jakkoliv je žádoucí poněkud diversifikovat náš export mimo EU, půjde o pomalý a dlouhodobý proces a EU zůstane dlouhodobě naším hlavním exportním trhem.

V této chvíli není nic ztraceno. Spojené království sice zhatilo šanci dohody na úrovni EU27, ale přímá změna primárního práva by i při souhlasu Britů trvala příliš dlouho a tudíž postupovat na základě dvoustranných smluv se zdá být perspektivnější.

Podobným způsobem vznikl Schengen. Česká vláda by pak měla změnit svůj postoj škodící vlastní zemi a deklarovat ochotu připojit se k jádru EU. Pokud vyjádří dobrou vůli, nemusí nakonec ani příliš spěchat. V této chvíli musí jednat především členové eurozóny, neboť situace je urgentní. Od ostatních členských zemí se očekává, že ve vlastním zájmu nebudou eurozóně škodit a časem se také připojí do jádra EU. Spojené království si může dovolit zůstat mimo eurozónu, možná i mimo EU, Česká republika si podobný hazard DOVOLIT NEMŮŽE.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama