Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.08.2010 17:02:00

Spravedlnost si zaslouží opravdovou reformu

Spravedlnost si zaslouží opravdovou reformu

Pospíšil představil jen obecně formulovaný „akční plán", nikoliv skutečnou reformou.

Dnes oznámená reforma justice Jiřího Pospíšila je, jak ostatně uvedl i pan ministr Pospíšil, jen obecně formulovaným „akčním plánem", nikoliv skutečnou reformou. Ve velké míře jde o kroky směřující hlavně k úsporám a nikoliv ke zlepšení situace v justici.  Skutečné reformní kroky by ovšem vyžadovaly finanční zdroje, které nelze od současné „škrtací" vlády očekávat. Z reformy justice tak po dobu jejího mandátu nebude nic.

Jako velmi problematické vidím především předání exekuční agendy ze soudů na soudní exekutory, zejména pokud by exekutoři rozhodovali i o zahájení exekučního řízení. Na rozdíl od exekutora, který je odměnou zainteresován na provedení exekuce, může soud skutečně nezaujatě a objektivně posoudit splnění podmínek pro její nařízení a předejít tak značným škodám z případné neoprávněné exekuce.

V navrhovaných krocích zcela postrádám vytvoření tzv. justičních minitýmů, o kterých se mluví už dlouhá léta. Přitom by se jednalo o skutečný reformní krok, který by mohl významně zvýšit rychlost soudního rozhodování. V praxi to znamená, že každý soudce by měl k dispozici tým, který by zajišťoval veškerou administrativu související se soudním rozhodováním. Soudce by tak mohl veškerý svůj čas věnovat svému hlavnímu poslání - rozhodování právních kauz.

Riskantní je i zvýšení soudních poplatků, které přímo ohrozí dostupnost práva na právní pomoc a práva na soudní ochranu tak, jak jsou garantována Listinou základních práv a svobod a mezinárodními smlouvami o ochraně lidských práv, kterými je Česká republika vázána.

Je velká škoda, že ministr Pospíšil na reformu justice vědomě rezignoval. Naše země si ji zcela jistě zaslouží.

Jiří Dienstbier, stínový ministr spravedlnosti za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama