Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2011 12:51:05

Vláda České republiky projednala návrh novely ministerstva financí na úpravu zák

Vláda České republiky projednala návrh novely ministerstva financí na úpravu zák

Menší obce jsou podfinancované, což je třeba řešit. Nemůže se tak ovšem stát na úkor velkých měst. Ta představují rozvojové póly České republiky. Jsou klíčové pro růst české ekonomiky, vytvářejí ekonomické a kulturní zázemí pro širší regiony.

"Považuji za chybu, že se vládní koalice nebyla dosud schopna dohodnout na jasném a systémovém návrhu, který by upravoval přerozdělování daní do obecních rozpočtů. Předložená novela postrádá jakýkoliv motivační prvek pro obce, které aktivně přistupují k vytváření zázemí pro rozvoj podnikání a vznik nových pracovních míst. Neupravuje přerozdělování daní na úrovni krajů. Celkově budí dojem, že je snahou TOP 09 vyvolat nesoulad mezi malými a velkými obcemi," komentuje připravovanou novelu zákona stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Petr Kajnar.

Menší obce jsou podfinancované, což je třeba řešit. Nemůže se tak ovšem stát na úkor velkých měst. Ta představují rozvojové póly České republiky. Jsou klíčové pro růst české ekonomiky, vytvářejí ekonomické a kulturní zázemí pro širší regiony. Vznik v nich velká část HDP v této zemi, kupř. Brno produkuje 55% HDP Jihomoravského kraje, Ostrava 38% HDP Moravskoslezského kraje, Plzeň 47% HDP Plzeňského kraje. Drastické snížení rozpočtových příjmů velkých měst by podvázal jejich další rozvoj. V konečném důsledku by ovšem negativní dopad takovéhoto rozhodnutí pocítili i obyvatelé menších obcí, kteří dojíždějí do těchto měst za prací a zábavou.

„Podporujeme takové řešení, které zvýší daňové příjmy menších obcí, ale neohrozí rozpočty větších měst. Zdroje vidíme v národních dotačních titulech a v úsporách na straně státního rozpočtu,“ dodává Petr Kajnar.

Petr Kajnar, stínový ministr průmyslu a obchodu za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama