Strana Práv Občanů ZEMANOVCI

  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2013 19:00:20

Rusnokova vláda za sebou nechává pozitivní výsledky

Rusnokova vláda za sebou nechává pozitivní výsledky

S blížícími se mimořádnými volbami do Poslanecké sněmovny se blíží také konec působení kabinetu Jiřího Rusnoka, který bude řídit naši zemi až do jmenování nové vlády vzešlé právě z říjnových voleb.

Využívám tuto příležitost k ohlédnutí se za jejím působením a zhodnocení kroků, které vláda odborníků za své relativně krátké působení uskutečnila.

Rusnokovi ministři nastoupili do funkce v náročné situaci – Česko čelilo skandálu okolo premiéra Petra Nečase, který si udělal z ředitelky svého kabinetu milenku a ta zase ze zpravodajské služby a pracovníků úřadu vlády svoje služebnictvo. Způsobený zmatek po Nečasově odstoupení, pád vlády a podlomená důvěra občanů ve slušnou politiku přiměly prezidenta Miloše Zemana k rychlé akci – zajistit České republice předčasné volby.

Právě Jiří Rusnok měl odvahu prezidenta Miloše Zemana v jeho plánu podpořit - sestavil kabinet složený z odborníků na jednotlivé resorty, připravil programové prohlášení vlády a plán nejnutnějších kroků a přinutil neochotné poslance rozhodnout o konání předčasných voleb. Ačkoli je od začátku srpna v nevděčné roli předsedy vlády v demisi, postavil se k nastalé situaci čelem a udělal pro naši zemi mnoho pozitivního.

Hned na začátku svého působení prokázali Rusnokovi ministři svoji kompetentnost v mnoha pozitivních krocích, jako bylo zvýšení minimální mzdy nebo uzavření chybějící dohody s kraji. Zahájili také kontrolu nákladů u velkých dopravních staveb a konkrétně v případě D1 díky zásahům ministra dopravy Zdeňka Žáka došlo k urychlení prací a odmítnutí vyděračských praktik některých stavebních firem.

Vládě se podařilo dostat do Senátu zákonné opatření, kterým se zvyšují platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok. Od ledna se tak zvýší platby státu za děti či důchodce, čímž vláda zajistila, že bude dostatek peněz na zdravotní péči pro potřebné. Boj se ještě svádí o odpuštění daně z dividend akcionářům, což Rusnokova vláda odmítá – ve státní pokladně by vznikla díra několika desítek miliard korun. Stejně tak ministři prosazují snížení poplatku za pobyt v nemocnici ze 100 na 60 korun za den. Nově by ho také neměli platit ti, kterým nebylo 18 let.

Co je ale nejdůležitější, navzdory komplikované politické situaci a šibeničnímu termínu se podařilo vládě připravit návrh státního rozpočtu na příští rok. Ten pro příští rok počítá se schodkem 112 miliard korun. Vláda navýšila prostředky na spolufinancování dopravních projektů a větší má být i dotace na obnovitelné zdroje energie či příspěvek státu do zdravotního pojištění. Hlavním cílem je, aby rozpočet přestal blokovat ekonomický růst a Česko se definitivně vymanilo z recese.

Dosavadní pokles ekonomiky a s ním spojená nezaměstnanost byl zaviněn mimo jiné přehnaně velkými úsporami pravicové vlády, které dolehly na průmysl a zejména na stavebnictví. Nečasovi ministři navíc nezvládli vyčerpat až 70 miliard korun z evropských fondů, které tak Česku protekly mezi prsty. Tyto chyby teď Rusnokovi odborníci napravují alespoň tam, kde je to možné.

Jak už to v Česku obvykle bývá, Jiří Rusnok a jeho ministři nebudou odcházet ze Strakovy akademie jako hrdinové, kteří Česku pomohli ve chvíli, kdy tuto pomoc potřebovalo. Přesto by si ale takové poděkování zasloužili, protože udělali i za krátkou dobu mnoho pozitivního, posvítili si na nešvary zbylé po svých předchůdcích a především řídili svá ministerstva nejen na základě politického, ale především odborného hlediska. Přál bych se, aby příští vláda měla alespoň tak kvalitní složení jako ta Rusnokova.

Zakaría Nemrah, kandidát do Poslanecké sněmovny č. 3 za Prahu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama