Strana Práv Občanů ZEMANOVCI

  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2012 11:11:15

SANEP: Miloš Zeman ztrácí na Jana Fischera již jen 2,9 procenta!

SANEP: Miloš Zeman ztrácí na Jana Fischera již jen 2,9 procenta!

Největšími favority nadcházejících prezidentských voleb, jsou podle aktuálního průzkumu společnosti SANEP opětovně Jiří Fischer (19,7%), na něhož se dotahuje se ztrátou pouhých 2,9 procentních bodů expremiér Miloš Zeman (16,8%).

Červencové šetření společnosti SANEP prezentuje názory 63,9 procent rozhodnutých voličů, kteří by se prezidentských voleb aktuálně zúčastnili. Do výběru pak byly zařazeny ty osobnosti domácí politické scény, které svou prezidentskou kandidaturu již veřejně ohlásily, popřípadě ty, jejichž jména byla v souvislosti s přímou volbou hlavy státu rovněž zmíněna.

S relativně značným odstupem 5,3 procentního bodu se za Milošem Zemanem umístil Jan Švejnar (11,5%), který je také řazen do užší skupiny favoritů historicky prvních prezidentských voleb. Jan Švejnar, který si oproti poslednímu šetření společnosti SANEP pohoršil o 3,7 procentního bodu, patrně doplácí na odkládání svého definitivního rozhodnutí kandidovat v nadcházejících prezidentských volbách. To plánuje učinit až v průběhu tohoto léta.

Čtvrtý největší počet hlasů by v červenci tohoto roku získal senátor a oficiální prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, kterého by v červenci volilo 7,3% voličů. Se ziskem 5,6% hlasů následuje mediálně známý podnikatel Tomio Okamura. Ten však prozatím není rozhodnut, zda bude usilovat o prezidentský post. Definitivní rozhodnutí Tomia Okamury bude záviset na výsledcích podzimních senátních voleb na Zlínsku, kde kandiduje.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 1. – 20. července 2012 na vybrané skupině 21.324 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 47.918 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Na šesté příčce by se aktuálně umístila europoslankyně a oficiální prezidentská kandidátka za KDU-ČSL Zuzana Roithová, která by aktuálně dostala hlas 5,4% dotázaných. Sedmá příčka náleží po zisku 4,8% kandidátu za stranu Svobodných občanů, stávajícímu řediteli politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislavu Jaklovi.

Až osmý největší počet hlasů (4,3%) získal nynější ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Nízké hodnocení Karla Schwarzenberga, který se těší pověsti respektované politické osobnosti, je patrně důsledkem aféry CASA, v níž figuruje jméno poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové a do níž nestandartním způsobem zasahoval ministr financí Miroslav Kalousek. Předseda TOP 09 si pak ve srovnání s posledním šetřením pohoršil o 3,3 procentního bodu.

Devátou příčku zaujal bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma (3,9%), který se tak umístil před desátým Přemyslem Sobotkou. Přemysl Sobotka, který se po vítězství ve vnitrostranických primárkách občanských demokratů stal oficiálním kandidátem této strany, aktuálně obdržel 3,8% hlasů. Další z prezidentských kandidátů předsedkyně politické strany SUVERENITA – Blok Jany Bobošíkové, která neúspěšně kandidovala za KSČM na prezidentský post již v roce 2008, by v červenci tohoto roku získala hlasy 3,5% voličů. Nejméně hlasů pak v aktuálním šetření společnosti SANEP obdržel bývalý ministr průmyslu a obchodu a nezávislý kandidát Vladimír Dlouhý (1,7%).

Jiného kandidáta by aktuálně volilo 4,6% dotázaných.

Zdroj: sanep.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama