Strana Práv Občanů ZEMANOVCI

  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.11.2013 20:15:35

Štengl: Bude se historie opakovat?

Štengl: Bude se historie opakovat?

V roce 2010 se SPOZ jen těsně nedostala do Poslanecké sněmovny. Zdálo se, že hlavní myšlenky našeho programu nebude možné prosadit.

Tím spíš, že základem politické části našeho programu byla přímá volba starostů, primátorů a hejtmanů a také přímá volba prezidenta. Přesto jsme nesložili ruce v klín a za přímou volbu jsme zorganizovali úspěšnou petici. Více než sto tisíc podpisů pod ní už nemohly parlamentní strany přehlédnout. A přestože jsme byli mimo parlament, podařilo se základní myšlenku našeho programu prosadit. Prezident republiky byl poprvé v historii republiky volen všemi občany. Potom jsme zorganizovali petici na podporu kandidatury Miloše Zemana a zajistili podpisy nejvíce sympatizantů ze všech prezidentských kandidátů. A na začátku tohoto roku byl náš čestný předseda výrazným rozdílem prezidentem skutečně zvolen. Jsem přesvědčen, že ani jedné z vládních stran se za tři roky nepodařilo prosadit tak velkou část svých předvolebních slibů.

Slibované reformy buď zkrachovaly, nebo zůstaly v polovině, boj proti korupci se stal karikaturou s tvářemi pánů Bárty, Tluchoře, Šnajdra, Fuksy. A dnes, jak se zdá, i samotného premiéra Nečase. Ani sociální demokracie se kauzou Rath nemůže pochlubit.

Ani se nechce věřit, že by se historie mohla opakovat. Ani letos jsme ve volbách neuspěli. Přesto jsou nejdůležitější body našeho programu dokonce v centru koaličních jednání. Krátce před volbami podepsalo naši petici za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku více než 150 tisíc občanů naší vlasti. A dnes s údivem pozorujeme, jak pro tento zákon horuje i hnutí miliardáře Andreje Babiše. O tom, že program hnutí Úsvit je pouze nemravným padělkem programu SPOZ není třeba hovořit. Pravost politických programů, bohužel, celní správa neprověřuje.

Najednou mají všichni plná ústa investic a hospodářského růstu, tedy myšlenek, které jsou základem ekonomické části programu SPOZ od samého vzniku. Když vidím, jak sociální demokracie vyměňuje podstatné části svého programu za pohoštění v luxusní restauraci svého budoucího koaličního partnera a podle lidovců si církevní restituce má najednou obhajovat sama církev, která přece o žádná ministerská křesla neusiluje, vidím jistou naději.

Budoucí koalice by nakonec v budoucí vládě mohla prosazovat program SPOZ, když jsou koaliční strany ochotny se toho svého programu vzdát za ministerská křesla a jiné prebendy.

Zdenek Štengl
předseda SPOZ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama