Strana Práv Občanů ZEMANOVCI

  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2014 19:27:00

Strana práv Občanů podporuje institut referenda

Strana práv Občanů podporuje institut referenda

Jednou z významných změn směřujících k prosazení přímé demokracie, kterou podporovala Strana Práv Občanů již od svého vzniku, je institut celostátního referenda.

V případě již funkčního místního a krajského referenda je třeba ale dále vést v této souvislosti debatu o možném snížení povinné 35 % účasti občanů obce v těchto referendech. V současnosti např. probíhají v řadě českých a moravských měst petiční akce o vyvolání místních referend zakazující hazard na území daného města. To však následně ztroskotává právě na povinné účasti občanů v hlasování, kdy je navíc nutno, aby se pro vyslovilo 25 % všech voličů v obci oprávněných, tedy i těch, kteří k referendu vůbec nepřijdou. A to nemluvě o mnohých případech, kdy se referendum z různých příčin nekoná souběžně s volbami a účast je tak zbytečně nižší než kdyby se konalo v době voleb.

Stejné diskuse se nyní vedou rovněž o ústavním zákoně o celostátním referendu. Ať už bude schválena jakákoliv varianta umožňující vyvolat celostátní referendum k dané otázce, Strana Práv Občanů se vždy zasazovala a bude zasazovat o přijetí takového zákona, kde by předmětem všelidového hlasování byly zásadní otázky domácí i zahraniční politiky.

Marian Keremidský, předseda jihomoravské krajské organizace a místopředseda Strany Práv Občanů

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama