Strana svobodných demokratů

Lepší život pro všechny!
  • SSD
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.01.2012 9:08:00

Foxtrot Oscar, Mr. Cameron!

Foxtrot Oscar, Mr. Cameron!

Cameron volá po „bazuce“, tedy úderné zbrani proti dluhové krizi. Horuje, že se musí „něco pořádného“ už konečně udělat, aby se krize nešířila. Co má na mysli?

Pro neznalé moderní novinářské angličtiny, tento titulek kdysi použily britské noviny proti německému levičákovi Oscaru Lafontainovi. Foxtrot Oscar, tedy písmena F.O. znamenají nepublikovatelný výraz, který v češtině znamená něco jako trochu méně slušné „odprejskni“.

Proč tento titulek? David Cameron napadl německou kancléřku Angelu Merkelovou, že snaha zavést daň z finančních transakcí je nesmysl. I německá media, zvyklá na ledacos, byla poněkud zaskočena tónem pana Camerona. Ten však jen dokládá zoufalství situace v níž se Británie nachází.

Jistě si uvědomuje, každý den velmi bolestně, že každý nákup je ztížen DPH. Naše vláda nám DPH neustále zvyšuje, zřejmě proto, aby krizi ještě více prohloubila stlačováním domácí spotřebitelské poptávky. Oč více platíme na DPH, o to méně můžeme při stejném příjmu spotřebovat, o to méně se vyrobí, o to méně bude zapotřebí zaměstnanců. DPH je zhoubná daň pronikající celou reálnou ekonomikou - tedy výrobou zboží a poskytováním služeb. Ovšem s výjimkou finančních. Finanční sektor nebyl dosud žádnou daní zatížen. Evropští politici jednak hledají další zdroj příjmu a jednak si uvědomují tuto do očí bijící nespravedlnost. Výrobce chleba musí účtovat DPH. Občan, který potřebuje chleba ji musí zaplatit. Spekulant, ať již fyzická osoba, ale častěji banka nebo fond na burze nakupuje a prodává akcie, komodity, měny, deriváty, mnohokrát za den. Žádnou daň neplatí. Zato se však v důsledku těchto spekulací, často prováděných na úvěr, zvyšuje cena ropy, pšenice, ovoce kávy, kovů, vychylují se kurzy měn tam, kam by je reálná ekonomika nikdy neposunula, prostě páchá víc zla než užitku. A když prodělá vaše úspory, za což si naúčtuje poplatek, vláda (USA, UK, Irska, a dalších zemí) jej sanují z peněz daňových poplatníků. Za snahou zavést daň z finančních transakcí je tedy snaha aspoň trochu zmírnit do nebes volající nespravedlnost.

Zoufalá Anglie, zbavená svými politiky své průmyslové základny, zaplavená davy imigrantů z bývalých kolonií, kteří v domácí ekonomice snižují průměrné mzdy, odkázána ve své ekonomické existenci na finanční služby, tedy na to, že si Angličané budou sami sobě navzájem prodávat toxické hypotéky a vnucovat nepotřebné životní pojistky, se děsí dalšího posunu ke své bezvýznamnosti. Když přijde o finanční centrum Londýn, je s ní konec. Proto se britský premiér snaží zabránit čemukoliv, co by ohrozilo existenci a zisky finanční City. Máme se však kvůli tomu nechat vydírat, nebo podporovat vysávání hospodářství Evropy nenasytnými finančníky?

Cameron volá po „bazuce“, tedy úderné zbrani proti dluhové krizi. Horuje, že se musí „něco pořádného“ už konečně udělat, aby se krize nešířila. Co má na mysli? Británie se finančně na řešení krize podílet odmítá. Onou bazukou je tedy pořádné okradení německých, rakouských finských, slovenských, estonských a dalších daňových poplatníků, aby se finanční domy nakrmily a dluhy byly splaceny. Proč by Němec měl platit řecké dluhy, to ovšem pana Cameron neřeší. Pouze se domáhá cizích peněz. Němci však velmi dobře ví, že kdyby řecké, italské a další dluhy zaplatili, tyto země by ztratili jakýkoliv motiv něco se svými dluhy dělat. Neměly by důvod restrukturalizovat, šetřit, dělat věci pořádně. Proč taky? Takové maličkosti však Brity a jejich zámořské strýčky nepálí. Unisono s Francouzkou v čele Mezinárodního měnového fondu - kdo může plať! Jen ať máme zisky! Kdyby bylo nejhůř, tak peníze natiskněte! Co na tom, že je to podvod na občany - našim bankám to přece nevadí.

Takže takhle ne, pane Camerone. Evropské unii je Británie užitečná asi jako žlučové kameny. Podílet na nákladech se nechcete, z příspěvků do rozpočtu jste si vymohli vratky, je načase, aby se EU začala zabývat otázkou, k čemu jsou jí takoví členové jako UK užiteční. K členství Vás nikdo nenutí. Vystupte z EU a přestaňte se svou City na Evropě parazitovat. Nedomáhejte se cizích peněz! Ostatně, nemělo by být finanční centrum Eurozóny v Eurozóně? A ptejme se naší vlády, proč se vždy staví do řady s Anglií? Motiv Britů je jasný, motiv české reprezentace taky?


Aleš Šatánek



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama