ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2017 19:37:00

Požár na skládce u Litvínova stál přes osm milionů, podáváme trestní oznámení

Požár na skládce u Litvínova stál  přes osm milionů, podáváme trestní oznámení

Náklady na zdolání požáru, který vypukl 28. 8. 2017 v areálu skládky Celio, se vyšplhaly na 8 310 400 Kč. Takto vysokou částku však nehradí provozovatel skládky, ale daňoví poplatníci.

 Zelení podávají trestní oznámení, aby se prověřilo, zda nejsou podobné požáry zakládány s nějakým úmyslem, či zda nedochází k porušování zákonů ze strany provozovatele.

„Požáry na skládce Celio jsou v posledních letech pravidelností, a tak nás napadlo podat dotaz na krajskou centrálu Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje týkající se nákladů spojených s uhašením požáru,“ sdělil Jan Hrubeš, předseda mosteckých Zelených. „Výsledná suma je alarmující a vede nás k zamyšlení, kolik peněz zaplatili daňoví poplatníci za požáry na Celiu za poslední léta,“ dodal.

Dle informací Hasičského záchranného sboru ve dnech 28.–30. 8. 2017 vyjelo k požáru 58 hasičských jednotek z celého Ústeckého kraje. Důsledky požárů jsou závažné, dochází nejen k poškozování životního prostředí, k ohrožení životů a zdraví zasahujících hasičů, ale zjevně i k významné majetkové škodě na straně státu, který nese náklady zásahu.

Platná právní úprava hrazení nákladů zdolávání požárů podle názoru Zelených nemotivuje provozovatele skládek k tomu, aby těmto situacím účinně předcházeli, a vytváří naopak situaci, kdy pro ně může být požár komunálního odpadu v jistém směru výhodný. Zahořením se totiž uvolní prostor pro skládkování dalšího komunálního odpadu.

„Tuto situaci nelze vyloučit ani v případě Celia, a proto podáváme trestní oznámení, aby orgány činné v trestním řízení tuto věc prověřily,“ sdělil Petr Globočník, krajský předseda Zelených.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama