ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2013 19:43:06

Boj za zrušení sKaret jsme vyhráli na poslední chvíli

Boj za zrušení sKaret jsme vyhráli na poslední chvíli

K jednání Poslanecké sněmovny ČR o zrušení sKarty.

 

Sněmovna se zabývá sKartami dlouhé měsíce. "Již v březnu poslanci přijali můj návrh usnesení, kterým dolní komora zavazuje vládu k faktickému zrušení projektu privatizace státních dávek, neboli projektu sKaret. A nyní, v době brzkého rozpuštění sněmovny, konečně prošel senátní návrh na zrušení sKaret. Pozdě, ale přece," řekla krátce po projednání novely Kateřina Klasnová. Ta několikrát vystoupila v diskusi a dostala se do střetu například se Zbyňkem Stanjurou.

V rámci schvalování senátní novely na zrušení sKaret prošel komplexní pozměňovací návrh sociálního výbnoru sněmovny, nehlasovatelným se tak stal pozměňovací návrh Zbyňka Stanjury a Lenky Kohoutové. "Za to jsem ráda, jejich novela byla změnou, která by využití sKaret nenapravila, a dokonce si dovoluji poznamenat, že jejich návrh možná vznikal přímo ve spolupráci s Českou spořitelnou," podotkla Kateřina Klasnová, jež proti sKartám dlouho bojovala. "Ano, pan Stanjura mi dnes na plénu připomněl, že tento projekt schválily původně i Věci veřejné. Ale my jsme tehdy neměli jinou volbu než věřit slovům koaličního partnera, Jaromíra Drábka a jeho TOP 09, podle nějž mělo být využití sKaret jiné a v mnohem menší míře," připomněla Klasnová s tím, že i ODS se postupem času cítila být Drábkem podvedena.

"Česká spořitelna měla nakonec spravovat 97 % všech státních dávek, včetně starobních důchodů. sKarta měla být využita například jako průkaz ZTP. A podobné nesmysly, o nichž v počátcích vůbec nebyla řeč," uvedla šéfka poslanců VV. Na plénu dnes také připomněla, že se již od loňského podzimu snaží získat dodatky ke smlouvě MPSV s Českou spořitelnou. "Podala jsem v této věci již druhý rozklad, rozkladová komise MPSV má však i podruhé zpoždění měsíců a stále ještě se nevyjádřila. Přestože napoprvé doporučila ministryni, aby mou žádost dle svobodného přístupu k informacím splnila beze zbytku, tedy včetně poskytnutí všech dodatků. Co úřad tak úzkostlivě tají?" ptá se Klasnová. Stále tak není například jasné, jakou kompenzaci bude Česká spořitelna za to, že český stát ustoupí od smlouvy, požadovat."Připomínám, že za projektem stojí přímo Jaromír Drábek a jeho exnáměstek Šiška. Pokud jejich vinou tedy vyplynou nějaké nároky České spořitelny vůči státu, podám na oba pány trestní oznámení, jak jsem již dříve avizovala," uzavřela Klasnová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama