ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.11.2013 13:14:58

Hotovo. Těžce zdravotně postižení si od ledna zase oddechnou

Hotovo. Těžce zdravotně postižení si od ledna zase oddechnou

Jen něco málo přes hodinu trvalo v pondělí dopoledne na ministerstvu práce a sociálních věcí připomínkové řízení ke dvěma vyhláškám.

Tou stěžejní byla vyhláška, kterou si vyžádala novelizace zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Řízení se účastnily i exposlankyně VV Kateřina Klasnová a právnička Zdena Cupková ze Sdružení zdravotně postižených. "Jsme rády, že po dvou letech se stav vrátí před šílený experiment exministra Drábka, že zdravotně postižení již nebudou přicházet o své průkazky a výhody s nimi spojené, jako je třeba vyhrazené parkovací místo," shodly se obě dámy.

Vyhláška je přitom důležitá právě pro přesná kritéria přiznávání průkazů a výhod zdravotně postiženým (TP, ZTP a ZTP/P), protože tato kritéria nejsou navržena přímo v zákoně o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, jehož novelu schválila v srpnu sněmovna a v září senát."Ministerstvo vyhláškou posílilo například postavení osob se závažným duševním onemocněním včetně autismu," uvedla na připomínkovém řízení ředitelka legislativního odboru MPSV Naděžda Břeská. Také řekla, že drtivou většinu připomínek ministerstvo akceptovalo. Například připomínku ministerstva financí, z čeho budou hrazeny dopady vyhlášky na státní rozpočet. "Budou hrazeny z výdajových limitů našeho ministerstva," řekla Břeská.

Zdena Cupková ze Sdružení zdravotně postižených však nepředpokládá, že by k nějakému masivnímu navýšení nákladů došlo. "Hlavním dopadem vyhlášky bude fakt, že držitelé průkazů TP, ZTP a ZTP/P, kterým byly průkazy v posledních dvou letech odebrány, je dostanou zpět," řekla Cupková. Spolu s ní se připomínkového řízení účastnila exposlankyně VV Kateřina Klasnová, která změnu legislativy iniciovala v minulé sněmovně. "Těší mě, že se nápravu současného stavu podařilo dotáhnout do zdárného konce a že končí dva roky zoufalství, které zdravotně postiženým připravil exministr Jaromír Drábek," řekla Klasnová.

Vyhláška nyní půjde ještě do pracovních komisí Legislativní rady vlády, žádné změny už by ji ale čekat neměly. Přijata byla v doporučené třetí variantě. "Varianta III spočívá v bližším vymezení zdravotních stavů, které lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace. Návrh obsahuje v obecné rovině všechna zásadní postižení, jaká byla součástí přílohy č. 2 k vyhlášce č. 182/1991 Sb., tj. postižení nosného a pohybového systému, smyslová postižení, mentální retardace a demence, duševní poruchy a interní a onkologická postižení rovnoměrně rozložená podle rozsahu a tíže do tří skupin. V případě závažných postižení nosného nebo pohybového systému se akcentují důsledky bez ohledu na příčinu stavu, jako např. vada, úraz, operace, neurologické, ortopedické, revmatologické postižení," je vysvětleno v důvodové zprávě. Platit by měla vyhláška od 1. ledna 2014.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama