ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2014 18:12:42

Plošné uzavírání podniků na Starém Městě ve 22.00 považuji za populismus

Plošné uzavírání podniků na Starém Městě ve 22.00 považuji za populismus

Obyvatelé Prahy 1 se spojili s místními podnikateli proti nečinnosti radnice.

Již roky si stěžují obyvatelé Prahy 1, zejména Starého Města, na problémové provozovny a hluk v ulicích. Nyní se v boji proti hluku spojili občané s místními neproblémovými podnikateli a společně žádají radnici Prahy 1, aby urychleně začala konat. Společně navrhují i řešení.

Radnice Prahy 1 obdržela v prosinci 2013 petici proti hluku, kterou podepsalo více než tři sta obyvatel Prahy 1. Petice obsahovala i možné návrhy řešení. Radní pro bezpečnost Ivan Solil (ČSSD) však sám, navzdory občanským návrhům, vymyslel a medializoval jen jediné a krajní - zavřít všechny provozovny na Starém Městě ve 22.00. To se pochopitelně nelíbilo místním podnikatelům, ale ani samotným obyvatelům. "Nechceme, aby se z centra Prahy stala úderem 22.00 mrtvá zóna, a nikdy jsme to nechtěli," říká signatář petice a zároveň člen sdružení občanů Pro Jedničku, Štefan Kabátek.

"Plošné uzavírání podniků na Starém Městě ve 22.00 považuji jen za populismus. Hluk v Praze 1 by přitom neměl být politickým tématem. Už nyní je nástrojů k boji proti problémovým provozovnám a výtržníkům v ulicích dost," je přesvědčena zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová, která již přes rok aktivně komunikuje s iniciátory petice proti hluku i s příslušnými institucemi, včetně Městské policie.

Návrh radního Ivana Solila, jenž je radním pro bezpečnost již sedm let, však měl jeden nečekaný a pozitivní výsledek - svedl k jednacímu stolu staroměstské rezidenty a místní podnikatele. Společně žádají příslušné orgány, především radnici Prahy 1 a Městskou policii Praha 1, o systémové řešení hlučnosti některých podniků a jejich návštěvníků.

"Návrhy řešení jsme zaslali na Úřad městské části v našem společném memorandu," uvedli dnes představitelé petentů a dvou občanských sdružení, z nichž jedno sdružuje právě podnikatele na Starém Městě. "Radnice se dlouho vymlouvala na to, že sladit zájmy obyvatel a podnikatelů nejde. Dokázali jsme, že to není pravda, a pevně doufáme, že už radnice začne konat," shodli se zástupci obou stran.

Podle memoranda je nutné začít s důsledným policejním dohledem nad problémovými provozovnami, s jejich pokutováním či omezováním provozu, v případě opakovaného porušování předpisů a s pokutováním účastníků alkoholových průvodů, ale hlavně jejich organizátorů.

A také s osvětou a zvyšováním informovanosti zahraničních turistů o tom, že se v centru Prahy nesmí pít alkohol na ulici po 22 hodině, nesmí být znečišťováno veřejné prostranství, samozřejmě musí být dodržován noční klid. "Opilí turisté ani nevědí, že něco porušují a že mohou dostat pokutu, proč by se tedy měli nějak omezovat? Jakkoli neznalost neomlouvá - ale informovat je o pravidlech ať už při příjezdu do země, či přímo v restauracích a klubech, je určitě dobrý nápad," míní iniciátorka petice proti hluku Gabriela Setničková.

Memorandum se věnuje i vozům taxislužby, které nejenže přispívají svým troubením k nočnímu hluku, ale vytvářejí i další chaos v ulicích, například stáním v křižovatkách, na přechodech či na rezidenčních modrých zónách.

(Společná tisková zpráva petentů, Soho Prague a Pro Jedničku)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama