ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2013 11:00:00

Proč se neřeší platy absentujících poslanců?

Proč se neřeší platy absentujících poslanců?

Sněmovna dnes rozhodne o platech zákonodárců. Vězněných, ale i absentujících.

Dnes bude dolní komora jednat o návrhu ODS, kterým by měli věznění zákonodárci přijít o svůj poslanecký plat. Kateřina Klasnová (VV) však podala pozměňovací návrh, kterým chce opětovně vyřešit také absence poslanců. “Paragraf o absencích existuje v platovém zákonu od roku 1995. Jenže není určen orgán, který by měl absence poslanců řešit. A kde není žalobce, není soudce. Proto navrhuji, aby garantem zavedeného paragrafu byl Mandátový a imunitní výbor,” uvedla před jednáním sněmovny Klasnová.

Sankce pro absentéry řešila Kateřina Klasnová ještě jako místopředsedkyně sněmovny již v říjnu 2010.“Odmítám proto s úsměvem dnešní slova Jeronýma Tejce, že se návrhem snažím vyřešit absence vlastních poslanců. Připomínám, že paragraf o absencích je v jednacím řádu téměř dvacet let. Jde jen o to, aby byl určen kontrolní orgán,” podotkla Kateřina Klasnová.

Sankce za absence poslanců na jednání byly již v polovině 90. let určeny takto: Za dvě neomluvené absence na jednáních Poslanecké sněmovny polovina platu dolů. Za čtyři už poslanec ze svého platu neuvidí ani korunu. Tak alespoň praví patnáct let starý paragraf platového zákona. V praxi ho ale dosud nikdo neuplatnil.

“Nikdo ten paragraf nevyužívá, protože není přes koho. Zároveň nikdo neměl sílu ho ze zákona vyškrtnout. Ten paragraf je naprosto impotentní a určením kontrolního orgánu, tedy rozšířením pravomocí Mandátového a imunitního výboru, se to snažím napravit," uvedla Klasnová.

Odmítla také dnešní slova Marka Bendy, že její návrh je klasickým přílepkem. “Asi se v názoru na to, co je a co není přílepek, s panem Bendou lišíme. Ostatně, o tom svědčí i naše rozdílné hlasování v případě změny jednacího řádu sněmovny, jež mohla leccos zjednodušit a zprůhlednit. Zaráží mě ovšem, že někdo chce řešit platy vězněných poslanců – a je logické, že na ně nemají nárok – ale zároveň odmítá přijmout zodpovědnost za platový postih absentérů, který navíc v legislativě dávno je. Proč pan Benda vymahatelnost příslušného paragrafu platového zákona nevyřešil již dávno, když je ve sněmovně od jejího prvopočátku?” zeptala se předsedkyně poslanců VV.

Podle vyjádření šéfů obou nejsilnějších poslaneckých klubů bohužel Klasnová nepředpokládá, že její pozměňovací návrh projde. “Nebude to ostatně poprvé, tento návrh předkládám opakovaně – nyní již potřetí. Ale je nutné, abychom o problematice absentujích poslanců bez postihu hovořili tak často, jak jen je to možné. Veřejnost si udělá svůj názor,” uzavřela Klasnová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama