ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2013 10:18:31

Zvláštní praktiky vedení Prahy 1. Proč spěchá s prodejem lukrativního domu?

Zvláštní praktiky vedení Prahy 1. Proč spěchá s prodejem lukrativního domu?

Koho by napadlo, že dům s 36 byty a rozsáhlými nebytovými prostory na Václavském náměstí si na sebe nevydělá? Přesto to tak podle vedení radnice Prahy 1 je - a tak se TOP 09 s ČSSD rozhodly tento dům prodat.

"Prý je zapotřebí rekonstrukce domu za 80 milionů, které Praha 1 nemá. Ale radnice si ani nenechala udělat vlastní posudek. V domě jsem samozřejmě byla a o havarijním stavu nelze mluvit," upozornila opoziční zastupitelka Kateřina Klasnová. Ta hodlá proti prodeji domu bojovat na dnešním zastupitelstvu například za pomoci sdružení Veřejnost proti korupci.Současné vedení radnice Prahy 1 hodlá prodat svých 7/8 domu na Václavském náměstí 39. "Za chybu ale považuji už to, že minulé vedení nekoupilo v rámci scelování majetku zbývající osminu domu, a to vinou chybných podkladů od tehdejšího místostarosty Valenty," řekla Kateřina Klasnová (VV).
Radnice nyní tvrdí, že je nutná rekonstrukce domu ve výši kolem osmdesáti milionů korun, na což Praha 1 nemá prostředky. "Na zastupitelstvu však budeme řešit například další osud Werichovy vily, kterou chce starosta najednou rekonstruovat na náklady obce. Připomenout mohu i nesmyslně předraženou rekonstrukci Střeleckého ostrova a další a další výdaje. Ale lukrativní dům přímo na Václaváku radnice raději prodá, i s nájemníky? A to na základě posudku o rekonstrukci pouze od spoluvlastníka? Na jedné straně chápu snahu každé radnice o maximalizaci zisků, ale důležitá je přece také ochrana nájemníků a koncepční bytová politika, zvláště ve vylidňujícím se centru Prahy," uvedla Klasnová.
Dům na Václavském náměstí 39 přitom vynáší osm milionů ročně - a mohl by vydělat ještě mnohem víc. 
Nacházejí se zde totiž kromě 36 bytů také početné nebytové prostory. Nájemce Borský Gastro provozuje v domě restaurace. Včetně rozsáhlé předzahrádky, která je v sezoně vždy plně obsazena. "To by ale nájemce nesměl platit za 780 metrů pouhých 186 tisíc měsíčně a za další nebytovku o velikosti 166 metrů čtverečních jen lehce přes 60 tisíc," upozornila na nezvykle nízké nájemné Klasnová.
Prostřednictvím právničky Hany Marvanové hodlá Klasnová proti prodeji bojovat ve spolupráci se sdružením Veřejnost proti korupci. Právník Milan Hulík dnes přijde hájit nájemníky domu přímo na zastupitelstvo. 
Zastupitelka VV se v celé věci obrátila i na zástupce ombudsmana Stanislava Křečka, kterého postup Prahy 1 velmi udivil. "Podle mého názoru celý problém spočívá v tom, proč se městská část snaží zbavit nemovitého majetku, který ji přináší zisk. Nic ji k tomu nenutí. Dokonce i zástupce firmy mající zájem o odkup píše ve svém dopise, že se budou řádně starat o nájemníky, protože to je ekonomicky výhodné!" podotkl Křeček.
Nájemníci přitom proti prodeji domu sami roky bojují a mají zájem privatizovat bytové jednotky. Dnes však platí zákon 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Tam § 5 odst. 5 vylučuje rozdělit budovu na jednotky, pokud má budova nájemníka. Když Praha 1 tvrdí, že dům je ztrátový a musí ho prodat, paradoxně ho nemůže prodat tak, aby ho rozdělila na jednotky a prodala obyvatelům, ale musí respektovat předkupní právo majitele osminy domu. "Stačí ale, abychom počkali do ledna na platnost nového občanského zákoníku, který předkupní právo upravuje. Pak bude možné dům rozdělit na bytové jednotky a prodat je jejich nájemníkům. Proč vedení Prahy 1 najednou s prodejem jednomu kupci tak spěchá a na nájemníky vůbec nebere ohled?" řekla Klasnová.
"Pro město je naprosto nesmyslné, zbavuje-li se této velmi lukrativní nemovitosti, jejíž výnosy při správném hospodaření mnohonásobně převyšují cenu, kterou MČ Praha 1 v tomto případě utrží. Materiál, předkládaný k tomuto bodu jednání, obsahuje nesprávné a zkreslené údaje, na jejichž rozpornost jsme již upozorňovali.
Případný prodej se také bytostně týká obyvatel 36 bytů, občanů-voličů, kteří v domě bydlí dlouhá léta, mnozí se tu dokonce narodili," apeluje v mailu zastupitelům jeden z nájemníků domu, Jiří Šváb. 
Nájemníci se pokoušejí prodej zmařit i proto, že Praha 1 podle jejich zjištění hodlá dům prodat za podhodnocenou cenu subjektu, jenž vede k pražskému lobbistovi Ivo Rittigovi. Obrátili se proto i na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou a poskytli jí veškeré podklady.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama