ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2015 12:23:03

Připomněli jsme si tanky v ulicích, střelbu u radnice a devět mrtvých

Připomněli jsme si tanky v ulicích, střelbu u radnice a devět mrtvých

Okamžiky zoufalství, beznaděje a krutosti, ale na druhé straně i neobyčejného hrdinství. Takový byl 21. srpen 1968 v Liberci, kam krátce po půlnoci dorazily první tanky a obrněné vozy vojsk Varšavské smlouvy, směřující na Prahu.

Liberec byl před 47 lety vůbec prvním českým městem, kudy projela okupační vojska a kde po střetu s nimi umírali první lidé. Násilný vojenský vpád, který Československo po krátkém čase naděje na dlouhá léta vrátil do totalitní temnoty, si v Liberci vyžádal devět lidských životů, nejvíc po hlavním městě. Tragické události z 21. srpna 1968 si u pomníku obětem okupace na čelní straně radnice připomnělo kompletní vedení statutárního města Liberec, místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a mnoho dalších hostů včetně přímých účastníků tehdejších událostí.

Pietní akt připravilo jako tradičně statutární město Liberec a i letos se před radnicí sešly více než dvě stovky lidí. Podle primátora Tibora Batthyányho, který byl prvním z řečníků, je historie matkou národa a je třeba připomínat si i smutné události. „Sám patřím ke generaci, která 21. srpen 1968 nezažila, ale běhá mi mráz po zádech, když si uvědomím, že před sedmačtyřiceti lety Libercem projížděly kolony tanků a obrněných vozů, že se před radnicí střílelo a na dlažbu padali mrtví a ranění. Vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa tehdy pohřbil naděje Pražského jara a odstartoval nadcházející období normalizace. Dnes tu stojíme jako svobodní občané demokratického státu a je jen na nás, aby se tato smutná historie už nikdy neopakovala. I proto je potřeba si ji připomínat a nikdy nezapomenout na statečnost obyčejných lidí, kteří 21. srpna 1968 stáli s holýma rukama proti tankům. Někteří z nich bohužel zaplatili cenu nejvyšší,“ uvedl ve svém projevu primátor, který po projevech předsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky a hejtmana Martina Půty vyzval přítomné k uctění památky obětí minutou ticha.

Vojenský zásah armád pěti států Varšavské smlouvy (SSSR, Bulharska, Maďarska, NDR a Polska) v noci z 20. na 21. srpna 1968 zastavil období politického uvolnění a reformu vedoucí k procesu demokratizace. Samotné invaze, která pohřbila veškeré naděje Pražského jara a přinesla období normalizace, se zúčastnilo až 750 tisíc vojáků a přes 6 tisíc tanků. Vojska se na celém území tehdejšího Československa setkala se spontánním a nenásilným odporem obyvatel, přesto na mnoha místech došlo ke ztrátám na životech.

V Liberci zaplatili průjezd vojsk Varšavské smlouvy životem Eva Livečková, Rudolf Starý, Bohumil Kobr, Stanislav Veselý, Josef Fialka, Zdeněk Dragoun, Jindřich Kuliš, Miroslav Čížek a Vincenc Březina. Nejmladšímu bylo pouhých 19 let, nejstaršímu 72 let. Šest obětí si vyžádala ranní nesmyslná střelba v prostorách kolem radnice a další tři lidé zemřeli následkem stejně nesmyslné havárie jednoho z projíždějících tanků, který hodinu před polednem narazil do podloubí u Hotelu Radnice.

Všechny liberecké oběti vpádu vojsk Varšavské smlouvy již od roku 1990 jmenovitě připomíná pomník v podobě bronzového tankového pásu, umístěný na čelní straně radnice, tedy jen několik metrů od někdejších tragických událostí. Právě tam dnes položili květiny a věnce nejen politici, ale i pamětníci a další občané, kteří chtěli vzdát hold všem, kdo sovětskou invazi zaplatili životem či celoživotními následky. Pietní akt pak zakončila státní hymna.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama