ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2018 14:00:00

Připravili jsme návrh na doplacení odměn volebním komisím

Připravili jsme návrh na doplacení odměn volebním komisím

Primátor Liberce Tibor Batthyány se rozhodl vyřešit nesoulad v odměňování členů a předsedů volebních komisí za druhé kolo nedávno uskutečněných prezidentských voleb. Zajistil, aby odměna za druhé kolo byla obdobná jako za první.

 Zatímco za první kolo voleb náleží řadovému volebnímu komisaři podle vyhlášky ministerstva odměna 1300 korun hrubého, předsedovi 2100 korun a zapisovateli 2000 korun, za kolo druhé dostanou už pouze příplatek 200 korun. V komisi musí odpracovat přibližně 17 hodin, podobně jako v prvním kole. Přepočítaná odměna na hodinu je pak u dvoukolových volem hluboko pod minimální mzdou. Obě kola jsou přitom časově a organizačně stejně náročná.

„Práce ve volebních komisích si velice vážím a považuji za nespravedlivé, aby lidé v komisích za stejnou práci ve druhém kole voleb dostali tak nízkou částku. Přitom jde o velmi důležitou a odpovědnou činnost. Připravili jsme proto s panem tajemníkem návrh na doplacení odměn na obvyklou úroveň,“ řekl primátor Liberce Tibor Batthyány.

Místo 200 korun tak člen volení komise v Liberci nově dostane za druhé kolo voleb stejně jako za první kolo, tj. 1300 korun a předsedovi vyplatí liberecká radnice 1600 korun. Peníze město doplatí ze svého rozpočtu.

Jak dále primátor uvedl, větší města, nevyjímaje Liberce, se při dvoukolových volbách potýkají s obsazováním volebních komisí. „Není dnes jednoduché tyto komise naplnit. V Liberci se jedná o 580 lidí v osmdesáti volebních okrscích,“ doplnil Tibor Batthyány.

Původní výši odměny stanovuje Ministerstvo vnitra vyhláškou ve shodě s Ministerstvem práce a sociálních věci a s Ministerstvem financí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama