ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2012 12:31:06

Policie odložila kauzu Městských lesů Rožnov spol. s.r.o.

Policie odložila kauzu Městských lesů Rožnov spol. s.r.o.

Ačkoli jsem nebyl autorem trestního oznámení, ale spíše iniciátorem dění, které se kolem této městské společnosti v posledních měsících odehrálo, dovoluji si malé zamyšlení na toto velmi závažné téma, které není aktuální zdaleka jen v Rožnově.

Ačkoli jsem nebyl autorem trestního oznámení, ale spíše iniciátorem dění, které se kolem této městské společnosti v posledních měsících odehrálo, dovolím si, pravděpodobně naposled, malé zamyšlení na toto velmi závažné téma, které není aktuální zdaleka jen v Rožnově.

Jako zastupitel města jsem o spolupráci požádal vedení města na konci roku 2010, kdy požadovaný příjem z nájmu do rozpočtu města činil směšných 1,5 milionu korun. Tuto výši nájmu prezentoval místostarosta RNDr. Mikušek s neakceptovatelnou obhajobou „zlé doby“.

Následně jsem nechal  nezávislými odborníky vypracovat analýzu, která ve finále rezultovala v trestní oznámení, které podal jeden z mých kolegů ze zastupitelstva.

Vedení města argumenty a závěry studie nemohlo ignorovat, proto koncem roku 2011 zadalo audit Mendelově univerzitě v Brně. Než byly představeny jeho závěry, došlo v Městských lesích ke kosmetickým změnám, mj. byla odvolána dozorčí rada.

Analýza hospodaření, jakož i audit posléze sloužily jako podklad pro vyšetřování policie. Že byl případ odložen, nemůže nikoho moc překvapit. Je obecně známým faktem, že okresní zastupitelství se striktně nezabývá kauzami, které by mohly ohrožovat pozice dlouholetých funkcionářů rožnovské radnice. Nicméně závěry, které plynou ze zprávy policie, skýtají řadu zajímavých a znepokojujících informací.

Panuje podezření, že jen v roce 2010 měl jednatel společnosti Josef Fojtášek způsobit vzhledem k úmyslnému podhodnocení dřevní hmoty škodu ve výši nejméně 836 tisíc korun. Zarážející jsou vyjádření dnes již bývalých členů dozorčí rady, kteří vypověděli, že valná hromada (tedy Rada města) se o poměry ve společnosti, i přes upozornění na řadu nedostatků, vůbec nezabývala! Naopak, vždy se spokojila s uklidňujícím tvrzením jednatele, které nijak blíže nezkoumala ani neověřovala. Místostarostové Alois Vychodil a Václav Mikušek dokonce potvrdili, že s nadstandardními příjmy zaměstnanců, které vedly k nízké efektivitě hospodaření, jsou srozuměni. V rámci fungování společnosti tedy nebyl nastaven žádný kontrolní mechanismus.

Je zřejmé, že má snaha upozornit na problematiku v ML byla správná, a to i z toho důvodu, že výše nájmu pro rok 2012 je 4 miliony korun a v návrhu rozpočtu města na rok 2013 je opět zahrnuta částka 4 miliony korun.

To je v dramatické disproporci s předchozími obdobími, kdy se výše nájmu pohybovala v rozpětí 1-2 milionů korun. Konstatování policie i opětovně zvýšený nájem snad ospravedlňuje i některé moje předchozí výroky, kterými se někteří radní cítili být poškozeni. Je však evidentní, že v minulých obdobích byla ekonomika ML zanedbávána. Možná na tom profitovaly osoby s ML spjaté, možná na tom profitovaly jejich politické strany, anebo možná jen někdo nezvládal svou práci.

Pro mě osobně je velkou satisfakcí, že se jednoznačně prokázalo, že v ML nepořádek skutečně byl.

Tato organizace snad nyní začne konečně normálně pracovat tak, aby to bylo ku prospěchu občanů města. Přesto struktura ML nemá s optimálním řešením nic moc společného. Mám za to, že existence takové společnosti je zbytečně nákladná. Jediným relevantním argumentem pro zachování stávajícího stavu je skutečnost, že zaměstnává více lidí než by bylo potřebné v případě, kdy by město majetek obhospodařovalo samo v rámci agendy odboru správy majetku.

Jsem přesvědčen o tom, že velmi obdobná situace panuje ve společnosti Komerční domy s.r.o, v organizaci T klub – kulturní agentura či ve společnosti Rožnovský bazén s.r.o. Je to opět ze stejného důvodu. Tyto městské organizace vždy, když přijdou a natáhnou ruku, dostanou peníze. Nikdo se nikdy neptá důsledně, na co prostředky vlastně potřebují.

Zastupitelé města jsou zvyklí finanční prostředky občanů vydávat bez problémů, protože se to tak historicky dělalo. Dokud ještě nějaké finance jsou, tak to tak dělat budou….. tedy alespoň do té doby, než bude někdo opět inicializovat hloubkovou analýzu, zdali je přetrvávající stav vhodný a celkově přínosný pro občany.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama