Tomáš Macura

  • Ostrava
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2017 21:43:00

Sousoší ve Staré Bělé je opět kompletní, město přispělo na kopii

Sousoší ve Staré Bělé je opět kompletní, město přispělo na kopii

Památník obětem první světové války ve Staré Bělé je po dlouhých letech opět kompletní. Po 70 letech byl doplněn o sochu prvorepublikového politika a předsedy vlády Antonína Švehly.

 Primátor Tomáš Macura potvrdil, že město věnuje finanční částky na opravy pomníků a pietních míst v Ostravě. Po Staré Bělé budou následovat pomníky v Bartovicích, Hrabové, Proskovicích a Michálkovicích.

Socha Antonína Švehly byla znovu slavnostně odhalena na památníku obětem první světové války v Mitrovické ulici Staré Bělé v sobotu 21. října. Sousoší je nyní kompletní – tvoří jej postavy Tomáše G. Masaryka a Antonína Švehly.

„V souvislosti s letošními oslavami 750. výročí od první písemné zmínky o Ostravě věnujeme zvýšený zájem historii města. Nejen pamětním deskám a pietním místům, ale také estetizaci veřejného prostoru. K němu umění v různých podobách rozhodně patří. Po opravách soch v sadu Milady Horákové byla odhalena další socha, která má za sebou desítky let historie, i když ne jednoduché. Sousoší bylo několikrát sňato v souvislosti s dobovými událostmi, socha Antonína Švehly během 2. světové války dokonce zmizela a již se ji nepodařilo najít. Z rozpočtu města jsme věnovali příspěvek na kopii, která se po více než 70 letech vrátila na své původní místo a sousoší je tak opět kompletní,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

„Děkuji městu, že nám svým štědrým příspěvkem umožnilo pořídit repliku původní sochy. Ostrava na ni přispěla částkou 600 tisíc korun, dvě stě tisíc korun jsme zajistili z vlastních zdrojů, dalších 40 tisíc korun jsme získali od kraje,“ řekl starosta městského obvodu Mojmír Krejčíček, který během slavnostního odhalení popsal pohnutý osud sousoší. Jen socha prezidenta Masaryka byla snímána a vracela se na své původní místo čtyřikrát. Protože se socha Antonína Švehly nezachovala, podle fotografií ji znovu vytvořili výtvarníci Bohumíra Smolejová a Stanislav Müller Původním autorem Švehlovy sochy byl příborský sochař František Juráň, který na ni ve 30. letech použil kámen z chorvatského ostrova Brač. Pro výrobu repliky byl dovezen materiál ze stejného lomu.

Slavnostního odhalení sochy se kromě primátora Tomáše Macury, starosty Staré Bělé a autorů repliky sochy zúčastnila také vnučka sochaře Juráně, předseda společnosti Antonína Švehly a Milan Wenzl, starosta pražské Hostivaře, kde se prvorepublikový politik Antonín Švehla v roce 1873 narodil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama