Tomáš Vymazal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2023 8:14:00

To chceme, aby se lidi zase začali vracet ke kouření cigár? Jako fakt?

To chceme, aby se lidi zase začali vracet ke kouření cigár? Jako fakt?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zvýšení cen za e-cigarety.

 Chceme jako společnost, aby se lidi zase postupně začali vracet ke kouření cigár? Jako fakt? Já myslím, že ne.

Ok, jasně. Kouření e-cigaret je taky škodlivé, to si pojďme říct. Ale stále je méně rizikové než spálený tabák. I kvůli tomu, že spousta lidí postupně přechází na náplně bez nikotinu.

Proto nerozumím, proč chce ministerstvo financí zdražit náplně do e-cigaret (včetně těch bez nikotinu) a to dokonce do té míry, že to vyjde víceméně nastejno s normální krabičkou cigaret z trafiky.

Jako chápu, že tady máme dluhy po předchozí vládě. Ale tak snad už v základech ekonomiky se učí, že výběr daní je efektivní jen do nějaké míry. Když to u produktu s daní přeženete, lidi produkt přestanou jednoduše kupovat a přejdou na alternativu. Proč by někdo s sebou měl pořád nosit všechno příslušenství k e-cigaretě a taky se obávat vybité baterky, když klasické cigarety vyjdou na stejno a nepotřebujete k nim nic než zapalovač? Jasně, chuť, zdraví atd. Ale to si řekne jen část lidí. Pro hromadu z nich jsou hlavní motivací peníze. Tak to prostě je.

Celá léta tady bojujeme se závislostí na kouření cigaret, která stojí zdravotní systém miliardy. Vláda dokonce přijme STRATEGII proti závislostem. A teď všechny ty snahy hodíme do koše, protože si myslíme (!), že tím zachráníme veřejné finance? Asi nemusím říkat, že i sektor e-cigaret, který tohle významně poškodí, taky odvádí daně…

Sorry za ten naštvaný tón, ale prosím, tudy fakt ne.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama