Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2018 5:41:00

Doba, kdy jsem byl aktivním skautem

Doba, kdy jsem byl aktivním skautem

Komentář na facebookovém profilu k uctění památky obětí v obci Zákřov na Olomoucku

Vzpomínám na dobu, kdy jsem byl aktivním skautem, takže je rád kdekoli vidím a rád je potkávám. Dnes jsme společně s dalšími lidmi uctili památku obětí v obci Zákřov na Olomoucku, kde došlo na konci 2.světové války 20.dubna 1945 k masakru místních obyvatel nacistickým německým vojskem. Muži mladší 50 let byli zavřeni do dřevěné chaty a tu v podvečer 20. dubna němečtí vojáci zapálili. Nikdo z 23 mužů tento masakr nepřežil, nejmladšímu z nich bylo 17 let. Událost připomíná pomníček na návsi u místa, kde se tragédie udála.

A včera jsem položil věnec a řekl krátký projev před shromážděnými lidmi u Památníku obětí 2.světové války v obci Javoříčko na Olomoucku, kterou 5. května 1945 vyhladilo přepadové německé komando SS. Obec byla vypálena nacisty a téměř všichni mužští obyvatelé byli povražděni. Vesnice byla obklíčena v devět hodin ráno, hospodářská stavení byla vyrabována a němečtí vojáci pomocí pancéřových pěstí a fosforových granátů postupně zapálili všechny budovy kromě kapličky a školy. Přitom také popravili všechny muže starší 15 let, které dopadli. O život jich přišlo celkem 38, naživu byl ponechán pouze nejstarší obyvatel vesnice, údajně aby dosvědčil, že se jedná o pomstu za spolupráci s partyzány. Ženy a děti SS-mani vyhnali směrem k Veselíčku. Kolem jedné hodiny odpoledne byla vražedná akce skončena. Mrtvoly zastřelených byly postupně nalézány mimo obec, pohřbeny byly až 7. května.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama