Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2019 16:54:00

Návrh ministra Hamáčka připomíná fungování totalitní StB

Návrh ministra Hamáčka připomíná fungování totalitní StB

Komentář na facebookovém profilu k návrhu novely zákona o policii

 Návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) připomíná model fungování totalitní StB a může vést k zneužití tajných služeb k potlačení politické opozice. Vláda ANO, ČSSD a KSČM minulý týden přijala usnesení, kterým schvaluje nebezpečnou novelu zákona o policii předloženou ministrem vnitra Hamáčkem (ČSSD). Tato novela (mimo jiné) zavádí nové pravomoci pro zpravodajské služby, kdy jim umožňuje využití informací, které získaly, jako procesního prostředku pro případné trestní řízení.

SPD s touto novelou zásadně nesouhlasí. Jednalo by se o snadno zneužitelný instrument, který by nebyl prováděn pod kontrolou státního zástupce. Sloučení vyšetřovací a zpravodajské funkce pod hlavičku tajných služeb připomíná model fungování totalitní StB.

SPD nevidí jediný důvod zavedený model spolupráce mezi zpravodajskými službami měnit zejména s ohledem na skutečnost, že zpravodajským službám zadává v současné době úkoly vláda a prezident republiky. Pokud by však tyto pravomoci přešly také pod ministra vnitra, hrozila by tím možnost podezření z úkolování tajných služeb proti politickým oponentům, a tedy především proti hnutí SPD. Poslanci SPD tuto novelu při projednávání ve Sněmovně razantně odmítnou, protože by se jednalo o nejzásadnější změnu postavení tajných služeb od roku 1989.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama