Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2019 15:46:00

S nebývalou rychlostí naše vláda uznala za prezidenta Venezuely pučistu

S nebývalou rychlostí naše vláda uznala za prezidenta Venezuely pučistu

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 12. února 2019 k situaci ve Venezuele

 S nebývalou rychlostí naše vláda uznala za prezidenta Venezuely pučistu, který se po deklarované dohodě s USA pokouší svrhnout legálně zvoleného prezidenta, a jehož hlavní kvalifikace a legalizace je příslib Američanům, že po uchopení moci bude ihned zpět privatizovat kdysi znárodněné venezuelské ropné vrty do rukou amerických firem.

Připomenu, že například sousední Slovensko se k této legalizaci puče nepřipojilo. Stejně jako většina zemí na celé planetě. Venezuela, která má největší odhadované zásoby ropy na světě, musí již patnáct let čelit silnému tlaku těch, kteří by bohatství z této strategické suroviny chtěli lidu ukrást pro svůj privátní prospěch. Pro ty, co to neví, tak jenom připomenu, že Venezuela znárodňovala za náhradu s tím, že některé americké firmy náhradu uznaly za férové a jiné bohužel chtěly desetinásobky a ke své smůle prohrály i mezinárodní arbitráže.

Takže vsadily na tradiční... Takže USA nyní vsadily na tradiční severoamerický koncept prosazování ekonomických zájmů, tedy válku. To skutečně zásadní pro nás, proto ještě čeká. Američané ohlásili ochotu Venezuelu napadnout i vojensky. Je zcela zřejmý scénář, tedy že válka bude koaliční operace USA a zemí NATO ve Venezuele, bez mandátu OSN, protože Rusko a Čína něco takového v Radě bezpečnosti OSN budou vetovat. Cesta ministra zahraničí Tomáše Petříčka do USA plánovaná na tento měsíc, kde se má setkat s ministrem zahraničí Mikem Pompeem, se tak s velkou pravděpodobností bude týkat i debaty o podpoře války ve Venezuele.

Myslím, že je zcela nezbytné, aby pan ministr jel do Washingtonu s jasným mandátem, a to případnou žádost o účast na agresivní válce podpořit či nepodpořit. Navrhujeme proto jménem SPD mimořádný bod na schůzi Poslanecké sněmovny s cílem projednání pozice ČR vůči suverénnímu státu Bolívarovské republice Venezuela. A současně navrhujeme, aby Sněmovna přijala toto usnesení: Česká republika podporuje mírové a nenásilné řešení politické krize v Bolívarovské republice Venezuela, a to v souladu s venezuelskou ústavou, vůlí jeho lidu a mezinárodním právem. Podporujeme ve Venezuele konání demokratických voleb bez vměšování cizích zemí, aby se všichni občané Venezuely měli právo rozhodnout svobodně.

A navrhuji tento bod zařadit na dnes po pevně zařazených bodech.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama