Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2019 20:45:00

Vyhozov za 'špatný' názor na Gretu Thunbergovou. Kde to žijeme?

Vyhozov za 'špatný' názor na Gretu Thunbergovou. Kde to žijeme?

Komentář na facebookovém profilu ke kauze vyhození doktora Matýse za jeho vyjádření ke Gretě Thunbergové

Kvůli projevenému názoru na Gretu Thunbergovou se již de facto vyhazuje z práce. Ministerstvo zdravotnictví ministra Adama Vojtěcha z ANO ostře zkritizovalo šéfa českých dětských psychiatrů Jaroslava Matýse, který minulý týden poskytl rozhovor o Thunbergové a řekl o ní, že to je „nezralé dítě s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění“. Matýs pak rezignoval. Za projevení odborného názoru jste v dnešní době dohnán k odchodu z práce jak za bolševika… Lidé s podobným psychickým postižením jako Greta si jistě zaslouží soucit a odbornou pomoc, ale ne, aby se jejich manýry či manýry těch, kteří jimi manipulují, řídili politici a běh světa.

Jaroslav Matýs odstoupil z pozice člena Pracovní skupiny pro dětskou a dorostovou psychiatrii při Ministerstvu zdravotnictví ČR i z pozice člena a předsedy Výboru sekce Dětské a dorostové psychiatrie Psychiatrické společnosti ČLS JEP

V onom rozhovoru zdůraznil černobílé vidění, paranoiu a emocionální plochost u lidí s psychickým postižením, jako má Greta Thunbergová. „Víte, mně bytostně vadí, že politici, kteří se s ní stýkají, nezkonzultují celý problém s odborníky na tuto problematiku a nedají tomu rozumný rámec. Měli by říct: „Děkujeme, že jste nás na to upozornila, chápeme, že máte, Greto, jen černé a bílé vidění, ale takto svět nefunguje a nemůže fungovat,“ uvedl.

Přitom všichni vědí, že projevy nemoci jsou různorodé, například nadměrná citlivost k vnímání zrakových, zvukových či čichových podnětů. Objevuje se ale také agresivita, sebepoškozování či ničení věcí, problémy s komunikací a neschopnost hrát si s vrstevníky, fixování na určité hračky a předměty, izolovanost a tvrdohlavost. A některé věci z toho na Gretu sedí.

Nevíme tedy, proč by odborník nemohl projevit svůj osobní názor. Kde to jsme? Lidé s podobným psychickým postižením jako Greta si jistě zaslouží soucit a odbornou pomoc, ale ne, aby se jejich manýry či manýry těch, kteří jimi manipulují, řídili politici a běh světa.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama