Viktor Lošťák

  • SaS
  • Bystrc
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2016 11:45:35

Po nás Sobotka

Po nás Sobotka

Podle premiéra Sobotky je to vládní politika, které vděčíme za nízkou nezaměstnanost a relativní vzestup ekonomiky. V zásadě ano.

Omezení investic je jistě možnost, jak udržet výdajovou část rozpočtu a tedy i celkovou bilanci v přijatelných mezích. Umělé podhodnocení kurzu koruny je další metodou, jak na nějakou dobu, na úkor budoucnosti, vylepšit dojem a získat voliče. Až to praskne, kdo ví, kdo bude u vlády.

Je pravděpodobné, že konec intervencí ČNB a následně skokové navýšení kurzu koruny přijde v okamžiku, kdy situace některé z evropských ekonomik (Itálie?) začne být tak složitá, že způsobí výrazný pokles eura. O to větší pak bude růst koruny a následný růst nezaměstnanosti a propad exportně zaměřené české ekonomiky. Už dnešní odhady říkají, že koruna je proti reálnému tžnímu kurzu vůči euru podhodnocená o téměř 30 % (!); jak drastický skok nás čeká, když se euro v důsledku ekonomických a/nebo politických turbulenci v Unii ještě propadne.

Skutečně dobrá vládní politika by se věnovala strukturálním změnám, ne nákupu voličů dalším zadlužováním budoucnosti. To, co dnes premiér vystavuje jako svůj úspěch, je časovaná bomba ve třpytivém vánočním balení.

Ale dobře tak. Když tedy výbuch, pak ať je co největší. V dnešní situaci není šance na změnu sociální politiky, na odstranění umělé zaměstnanosti, na vyříznutí stále rostoucího rakovinného nádoru veřejného sektoru. Voliči žádnou postupnou reformu nepřipustí, jako narkoman nesnese, aby byl odstaven od své drogy. Vždyť je mu s ní tak dobře. Vždyť všechno tak dobře funguje - máme téměř plnou zaměstnanost, nízkou inflaci a ekonomika roste, tak proč něco měnit. A i kdyby se stal zázrak a voliči prohlédli, je už stejně pozdě. Jsme daleko za bodem, z něhož se ještě dalo vrátit. Ať to tedy praskne, ať se to roztříští na kusy. Někdy je třeba, aby starý dům shořel, jinak nikdy nový nepostavíme.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama