Vladislav Kopal

  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2017 15:11:13

Rvačka o tisíc miliard.

Rvačka o tisíc miliard.

Žhavé předvolební téma je bezpochyby lithium. A na něj se aktuálně vážící memorandum z pera pana ministra Havlíčka z ČSSD.

Začíná se psát další smutný český příběh? Který že to mám na mysli?  No přeci příběh těžby lithia v severních Čechách. Je to jedno z nejžhavějších předvolebních témat. Na stole je totiž hodnota jeden bilion korun českých. Bilion korun je mnohdy vnímán jako imaginární suma, suma jako z jiného světa. Je rozhodně užitečné si nahlas říct, že se jedná o tisíc miliard nebo milion milionů korun. To už je pro většinu z nás o něco zřetelnější představa.

Proč zde dělám tento exkurz do desetinné soustavy? Aby bylo naprosto jasné, o jaký balík peněz se vlastně hraje. Aby si každý mohl představit, co tento dar přírody může pro naši republiku do budoucna přinést. Jistě, zisk a uváděná hodnota ložiska jsou dvě odlišné věci, ale i laická představa o výši zisku může být ohromující. A o strategickém významu suroviny nemluvě.

Uvedu příklad. Norové mají prosperitu svého hospodářství založenou na ropě, kterou těží z mořského dna. Zda jen norské firmy nevím a dost o tom pochybuji. Ale o čem nepochybuji vůbec, je to, že drtivá část zisku jde na účet norské vlády, tedy na účet obyvatelů Norska. A jeho rozvážné fondování zajišťuje, aby momentální prosperita, která jistě není nekonečná, umožňovala přínos i dalším generacím.

A u nás? Ministr zadlužené politické strany p. Havlíček (ČSSD) podepíše „memorandum“, mezi jím řízeným vládním subjektem, Ministerstvem práce a obchodu a australskou těžařskou firmou EMH. Neznám pochopitelně detaily onoho memoranda, ale jisté je, že jeho podpis dva týdny před volbami je poněkud nemravnost. Vzpomeňte namátkou na kauzu transportérů Pandur (obdobný případ). Některé hladové,  tzv. „demokratické“ strany si chtějí pro sebe před volbami  ještě něco urvat.  Kdo ví, jak volby dopadnou…

A paradoxem je, že mediálně stigmatizované „nedemokratické“ strany, sice nepošpiněné za více než dvacet let žádným korupčním skandálema s dominantním postavením KSČM, zvedají hlas proti této „podivnosti“. Jak prohlásil p. ministr Chvojka v OVM, že memorandum nic zásadního neznamená… Opravdu? Tak proč se tak nakvap podepisovalo? Maně mi to připomíná lichváře poskytující podivné půjčky, který nešťastníkům tvrdí, že ten či onen bod ve smlouvě opravdu nic neznamená. Jistěže tomu tak není. Pak se dotyčným nezbývá nic než divit, když přijdou o dům či byt. A pak už je pozdě "bycha" honit.  

Vzpomeňme rovněž na pana ministra zdravotnictví Bojara, který proslul jen vyhazováním prezervativů z balónového koše a neslavnou kauzou DiagHuman. Každý ji jistě zná. Následovaly dlouhé, předlouhé a nákladné soudy za zmařenou investici…  Nelze zde tušit paralelu se zmíněným lithiem? A zde jde o zcela jiné peníze, Vážení pánové z ČSSD. Morálka je u Vás zřejmě nedostatkové zboží a rozpatláváním svého podílu na kauze na jiné, rovněž svědčí o Vašem jistém morálním deficitu.

Jsem proto rád, že KSČM zastává v této tak ekonomicky významné věci tvrdě vlastenecký a zásadový postoj. Nemlží a drží se své zásady nebýt korouhvičkou. Korouhvičky mají totiž jeden zásadní problém. Odhadnout směr větru. A nic dalšího je nezajímá. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama