Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2022 3:54:12

Nejen k současnosti a budoucnosti komunistického a levicového hnutí v ČR

Nejen k současnosti a budoucnosti komunistického a levicového hnutí v ČR

Blíží se nám v kalendáři pomalu 17. listopad. Tedy den, kdy primitivní antikomunisté pozvednou svůj prapor a jdou oslavovat "pád totality".

Je evidentní, že v České republice se formují celospolečenské hlasy vyzývající k odchodu současné pětikoaliční vlády. Komunistická strana Čech a Moravy podpořila všechny dosavadní protivládní demonstrace na Václavském náměstí, tedy se připojila k hlasu těch, kteří mají po pouhém roce dost všeho, co vláda v čele s Petrem Fialou občanům české republiky přichystala.

Ano, občany České republiky nepotkává nic dobrého. Setkávají se každý den s drahotou, někteří dokonce s absolutní bídou, poctivě pracující nemohou užívat svá základní lidská sociální práva. Představte si, "vážení" vládní představitelé, lidská práva nejsou jen o tom, že smíte říci například o prezidentu republiky, že je idiot, ale také o tom, že má občan právo na práci, bydlení, nebo třeba na bezplatné zdravotnictví a školství. 

A co nám vláda přináší? Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR doporučí občanům navléci si druhý svetr. Asociální ministr sociální věcí z KDU-ČSL chce navýšit minimální mzdu o pár stovek, tedy snížit rapidně životní úroveň pracujících. A ti, kteří o práci mohou přijít, tak ty čeká krácení příspěvku v nezaměstnanosti. Pan ministr financí dává do diskuze snížení rodičovské dovolené a zvažuje opět zpoplatnění školství.

A pan předseda vlády? Ten vyhlašuje, že státní rozpočet pro příští rok je rozpočtem "válečným". Když jsem toto slyšel, tak mi pomyslný kalašnikov začal vyskakovat ze skříně. Pane Fialo, Česká republika není ve válce. Pokud máte potřebu jít do války, seberte se a táhněte do nějaké armády, která ve válce je.

Tím se absolutně nestavím ani na jednu stranu současného konfliktu ve východní Evropě. Nebudu stát ani na straně imperialismu Ruské federace, ani na straně nedemokratické Ukrajiny.

Dovolím si přidat nyní trochu mého osobního pohledu. Dne 17. listopadu se budu účastnit apolitické akce, kterou pořádá sdružení BRNO TÝM u Janáčkova divadla, ta je zaměřena na odpor k válce a ke vzniknutým politickým hnutím inklinujícím k fašismu a rasismu. Žel, hanba mě fackuje, protože brněnská organizace KSČM s jedním takovým hnutím kandidovala v letošních komunálních volbách. Naštěstí voliči se vyjádřili jasně. 

Také musím vyjádřit svůj názor k podpoře protivládních demonstrací ze strany KSČM. Osobně bych se nemohl účastnit demonstrace, která má ve svém programu "STOP plánované oslabování národa", tedy jakési odmítnutí migrace, která prý přináší například násilí a terorismus. Možná by si mohli organizátoři demonstrace zjistit, kdo byl v České republice odsouzen za terorismus a k jakému hnutí směřoval. Takové téma jen odvádí pozornost od skutečných problémů kapitalistického režimu a vede k nenávisti chudých proti chudým. Ovšem respektuji rozhodnutí vedení KSČM podpořit i tyto demonstrace, jelikož je potřeba slyšet a podpořit i ty, se kterými se neshodneme stoprocentně.

Nemohu než doufat, že se levice v České republice co nejdříve sjednotí. Tedy ta levice, která hájí zájmy všech neprivilegovaných občanů. Tato levice musí najít společné cíle a zvládnout oslovit co nejširší spektrum občanů. Je to nelehký úkol pro všechny, kteří se hlásí k myšlence sociálně spravedlivější společnosti.

Osobně věřím, že se nám společná cesta podaří najít. Komunisté si musí uvědomit, že nejsou a nikdy nesmí být součástí kolečkem v soukolí vládnoucího režimu, ale že musí stát v opozici a nehrát jen na hřišti vykolíkovaném současnou protilidovou vládou a posluhovači kapitalistů.

Vojtěch Mišičák, člen KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama