Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2015 8:37:34

Projev Gerda Hommela na tradičním setkání občanů na Pomezních Boudách

Projev Gerda Hommela na tradičním setkání občanů na Pomezních Boudách

Projev soudruha Gerda Hommela, předsedy Revolučního svazu přátel Ernsta Thälmanna, na tradičním setkání občanů na Pomezních Boudách, k 93. výročí zahájení mezinárodních proletářských srazů

Milí přátelé tradičního pohraničního setkání, milí polští, čeští a němečtí antifašisté - odpůrci války, kteří jste sem přišli,

Rád vám tlumočím pozdravy přátel, soudruhů a soudružek z Bádenska - Württemberska, Bavorska, Berlína, Braniborska, Hamburku, Meklenburska - Pomořanska, Saska, Saska - Anhaltska, Durynska a Stockholmu, k jejichž účasti na dnešním setkání mobilizovala německá iniciativa Krkonošská setkání.

Při příležitosti tohoto tradičního příhraničního setkání proletářů, které se zde zrodilo před 93 lety, konstatujeme:

Po kontrarevoluci, která proběhla ve všech třech našich příhraničních státech se podařilo levici, komunistům, socialistům, pokrokovým demokratům, volnomyšlenkářům, antifašistům a odpůrcům války, vytvořit frontu odporu proti politice ohrožující základy životní existence. Její soudržnost zde, na úpatí Sněžky, každoročně deklarujeme.

A naše fronta se každým rokem zvětšuje což současně představuje určitý závazek!

Proletářská setkání v letech 1922 až 1933 reagovala na tehdejší aktuální společenské procesy:

- nutnost boje proti sílícímu fašistickému hnutí, jako projevu existenční krize kapitalismu,

- mobilizování k akcím proti nebezpečí imperialistické války, zejména proti nebezpečí napadení Sovětského svazu, první zemí dělníků a rolníků,

- solidarita v odporu proti kapitalistickému vykořisťování a sociální nespravedlnosti.

Milé soudružky a soudruzi, milí přátelé,

v důsledku porážky evropských socialistických států ve Studené válce, došlo současně k dočasnému posílení imperialistických států a jejich vůdců. Jejich ekonomické potenciály jsou v pohybu, protiklady se prohlubují.Podobně jako sílící německý imperialismus, usilují o nové rozdělení světa. Od roku 1999 se staly války každodenní realitou.

Ohroženi fašistickou diktaturou, válkou a chudobou, násilím a podněcováním strachu, je stále více lidí na útěku. Dochází ke "stěhování národů". Národní mírová hnutí, jakož i internacionální mírové akce nenacházejí potřebnou jednotu a sebevědomí lidí ke všeobecné mobilizaci mírových sil.

My, němečtí komunisté, socialisté a antifašisté se musíme opírat o dokumenty Německé komunistické strany a Komunistické strany Německa z mírové porady v Kasselu a nedávné dokumenty Svazu volnomyšlenkářů. Jsem přesvědčen, že je potřebné, sjednotit se a pro lidi srozumitelně stanovit úkoly boje proti nebezpečí války (také atomové) a boje proti sílícímu fašismu:

- žádné rozšiřování NATO na východ! Žádné nasazení Bundeswehru v zahraničí! Už nikdy fašismus, už nikdy válku!

K tomu je nutné vést debatu na veřejnosti, zejména na téma:

- politika imperialistického obklíčení Ruska

- politika imperialistického obklíčení Číny

- politika volného obchodu vůdčích center imperialismu, především TTIP a CETA, které jsou pověstné svými obrovskými zásahy do životních podmínek třídy pracujících. Nesou odpovědnost za udržení současného systému vykořisťování ve světě, za vznik krizových situací a masovou emigraci.

Zasaďme se svými akcemi o to, aby se mírové hnutí spojilo shnutím pracujících! Tak se stane hnutí "Válku imperialistické válce" mohutnější. Antifašistům a odpůrcům války, jak v SRN, Čechách nebo v Polsku:

Bez masových akcí míru nedosáhneme. To by mělo být naším úkolem! Rudá fronta, soudružky a soudruzi! Mír mezi národy, osvobození od válek a vykořisťování socialismus - to je náš cíl! Mírové hnutí v imperialistickém Německu považuje nyní za velmi důležité: 

Německo musí z NATO a NATO musí z Německa!

Gerd Hommel, předseda RFB, 29.08.2015, Malá Úpa
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama