Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2015 0:35:29

Průjezd konvoje USA v ČR

Průjezd konvoje USA v ČR

Od 29. března do 1.dubna projížděl Českou republikou konvoj armády Spojených států amerických.


Zpráva pro časopis VZDOR - casopis.vzdor.org


Média hlásila tisíce nadšených vítajících občanů, kdy mnozí byli skutečně příkladně vybaveni hned trojicí vlajek USA - NATO - EU. Tento průjezd techniky US Army měl prý za úkol odstrašit Rusko od agrese. (Kam? Proti členským státům NATO?) Spíše však připomínal výlet amerických kosmonautů za krásami "staré" Evropy, jako by se vyloupli přímo ze seriálů, cestou navštívili pivovar v Pardubicích, zazpívali do televize a jinak asi jen rozdávali žvýkačky a nylonky. Opět jsme se dotkli hvězd... Nikdo z občanů naší republiky nemohl rozhodnout o vstupu do NATO, ale tímto průjezdem jsme byli "jasně" upozorněni, komu máme býti věrni.

Dle průzkumu veřejného mínění s průjezdem kolony nesouhlasilo pouze 18% občanů, většinou voličů KSČM. Myslíme si, že nad výsledkem tohoto "průzkumu" se dá s úspěchem pochybovat, koneckonců lidem to bylo jedno, konvoj jim prý "nevadí", ale o to ani nejde. Vojska USA v Pobaltí, kde cvičili před průjezdem námi, se podílejí pouze na podpoře místního utlačování významné ruské menšiny, jejíž příslušník mnohdy vůbec nemá volební právo, nesmí pobírat některé sociální dávky a na rozdíl od etnického "pobalťana" (soukromě jsem to zažil u soudruhů z Lotyšska, jednoho etnického Lotyše a druhého Rusa) má místo pasu EU tzv. "Alien passport", tedy pas "neobčana". Do toho se zde oslavují baltské cizinecké divize nacistických SS (prezidentka odhaluji památník těmto "hrdinům" a jejich pohrobci hlídají u památníků Rudé armády, popsaných hanlivými nápisy, aby je nikdo nemohl očistit a zároveň veteráni Rudé armády nesmí veřejně nosit svá vyznamenání, vznikají "muzea sovětské okupace"). V tom v Rize je např. uvedeno, že Československo bylo okupováno 1945 a počet obětí. A zároveň i u nás je dnes skoro skandálem připomenout odvážný boj našich bezpečnostních složek proti banderovským teroristům po 2.světové válce. Dnes jsme velkými přáteli s ukrajinskou vládou, která těmto lidem, teď už i zákonem, říká hrdinové. Těm, co u nás vraždili až v Beskydech...  

Nepřátelsky naopak, tradičně zejména na České televizi, novináři informovali o protestech proti demonstrativnímu průjezdu bojové techniky USA. Jejich organizace se "ujala" KSČM. Ta původně organizovala demonstraci před ambasádou USA, na kterou bylo již pozváno přes tisícovku lidí, rozeslány plakáty a pozvánky a téměř polovina oslovených svou účast potvrdila. Žel KSČM, prostřednictvím svého předsedy V. Filipa v této situaci uhnula, tuto akci organizačně zrušila (místo demonstrace u ambasády ale jiným neuvolnila) a připojila se k demonstraci pořádané politickými turisty z mikrostraniček a mnohdy též antikomunisty z hnutí Ne základnám (v době kampaně proti americkému radaru v ČR se tato "iniciativa" starala zejména o poškozování své vlastní nejaktivnější složky - Komunistického svazu mládeže) s odůvodněním, že nebudou štěpit síly. Jaké "síly" ale neřekli. Zprávy z akce nám do Vzdoru poslali Antonín Vávra a Jiří Hráček, kteří na akci prodali množství kusů časopisu Vzdor či se prezentovali komunistickými názory do médií. Hovořili pouze o několika desítkách lidí, kteří "vítali naše přátele". Navíc, chceme říci, že pobíhat někde s vlajkou vojenského paktu NATO (nebo jiných vojenských uskupení) nám připadá skutečně bizardní a až neuvěřitelné. Co oslavují - Irák, Afghánistán, Libyi? Jejich vítací show byla v televizi neustále po několik dní, doufám, že si alespoň malí kluci užili návštěvu obrněného transportéru. Taková vzpomínka na SVAZARM.

Vrcholem "protestů" poté bylo, když v pondělí na "organizovanou" blokádu samotných amerických vojsk ubytovaných v Ruzyni nedorazil prakticky nikdo, krom Tomáše Kotta s černým praporem a přidruženými max. dvěma lidmi, tedy zde téměř jediný, dle svých slov, "přišel vyjádřit občanský protest proti přítomnosti cizích vojsk v ČR". Plzeňská demonstrace proti americkému military konvoji tak zůstává jedinou, skutečně podařenou, akcí proti němu. Rovněž s vyjádřením poslance Pavla Kováčika (KSČM), který srovnal průjezd amerických vojsk s tzv. "okupací" (jeho citace) v roce 1968 není možné souhlasit. Když pominu fakt, že v roce 68 to byla rozsáhlá vojenská operace a dnes spíše takový americko - havlovský průjezdní cirkus (dříve asi naplněný v show Buffalo Billa "Wild Wild West" a v písních pana Vyčítala...), je to srovnání s dnešní realitou nemožné. Rusko a mnoho dalších koutů planety by už byly rozparcelované, kdyby někdo nebyl předtím schopen vyvinout jaderné zbraně mimo tábor imperialismu. Zrovna tak zásah pro udržení majetku v rukou národa se nedá srovnat s vojsky, jenž udržují u moci bankéře, spekulanty, magnáty a nakonec i fašisty... Z některých vyjádření polských či ukrajinských politických špiček smrdí koncentrák, který by nejspíše, za naše názory, přáli i nám.

Vojtěch Mišičák, David Pazdera
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama