Zbyněk Passer

  • HPP
  • Praha-Koloděje
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2015 17:06:00

Chcete zakázat držení zbraní?

Chcete zakázat držení zbraní?

Přijde mi, že v posledních letech nevynechá náš stát jedinou příležitost, aby nezneužil lidské neštěstí, či selhání jednotlivce k utažení kohoutků v celém systému.

Pro „nedokonalost“ některých rodičů přijal parlament v roce 2012 zákon, na jehož základě nám stát může odebrat děti bez rozhodnutí soudu a bez důkazů, jen na základě nepodložené pomluvy.

Nyní, po tragédii, o níž se všichni shodnou, že nemá v moderních českých dějinách obdoby a která se stala (shodou okolností) legálně drženou střelnou zbraní, jsme svědky diskuze, zda zakázat, či omezit držení střelných zbraní. Jsem přesvědčen, že stát má být útvar garantující a hájící základní svobody a ponechávající občanům co největší volnost. V takovém státě ale nežijeme. Náš stát evropsky-socialistický, nás dle všeho považuje za nesvéprávné a nesamostatné.

Držení zbraní je naše právo, stejně jako řízení auta. Stát nastavuje podmínky, které nesmí být diskriminační, ale musí zajistit co nejbezpečnější zajištění výkonu výše zmíněných práv. V tomto stát dlouhodobě selhává, a protože neumí využít své legislativní a dohledové pravomoci, je pro něj jednodušší šmahem škrtnout celé jedno občanské právo.

Kolik držitelů řidičského průkazu neumí pořádně česky? Jak mohli absolvovat testy? Kolik řidičů nad 80 let nás denně ohrožuje na silnicích? Jaká je supervize nad jejich obvodními lékaři, kteří pravidelně „přivírají oči“? Kolik agresivních, psychopatických řidičů ohrožuje svoje spoluobčany na dálnicích? Proč už dávno nejsou psychotesty podmínkou získání zbrojního i řidičského průkazu?

Není snad auto zbraň? Stejně jako, nůž, nůžky, motyka, mačeta, nebo třeba bojové plemeno psa? Kam až se chce stát do našich práv rozlézt? Po mačetovém útoku Romů měly být mačety zařazeny jako zbraň kategorie D a zahradníci měli být evidováni a mačety číslovány? Zakážeme bojové psy? Koušou i ti nebojoví. Taky zakázat?

Majitelé řidičských průkazů zabijí každoročně tisíckrát více lidí, než majitelé zbrojních průkazů. Navrhuji panu ministrovi, aby zakázal držení aut. Jezdit by mohli jen příslušníci silových složek, zdravotníci a samozřejmě ouřadové, kteří by měli alespoň volné silnice a stát by na jejich opravách asi dost ušetřil.

Pokud se někdo rozhodne, že podnikne tak zoufalý čin, jaký se včera stal v Uherském Brodě, nabízím ke zvážení několik premis:

1. Chce-li použít střelnou zbraň, opatří si ji nelegálně. Byly zbraně použité při nedávných teroristických akcích legální a byli střelci majitelé zbrojních průkazů? Ne a ne. Zoufalí lidé a kriminálníci se ke zbrani dostanou vždy. Slušný občan, byvše zbaven práva držet zbraň legálně na svou obranu, pak bude de facto zbaven práva se adekvátně bránit

2. Mačetový útok (taktéž v restauraci) a stovky případů vražd ukazují, že násilník, nebo duševně vyšinutý člověk si najde jiný nástroj, jak lidem ublížit. Zabít lze i ostrou tužkou, nebo kusem cihly. Nožem lze zabít i mnoho lidí, jak ukázaly útoky muslimských fundamentalistů v posledních letech (naposled 2.2. v Nice, kde jen zázrakem přežilo několik plně ozbrojených vojáků útok fanatika s nožem). Zakažte nože, pane ministře, cibuli si doma nakrájíme strunou, či pilkou na dřevo.

3. Když jsou na takového člověka stížnosti z okolí, jak to, že nikdo zodpovědný (úředník přestupkové komise městského úřadu, nebo policista z místního oddělení, přijímající stížnost) nezkontroluje, zda dotyčný je, či není majitelem zbrojního průkazu? Zbraň i zbrojní průkaz by měly být odebratelné i dočasně, pokud jejich držitel není duševně fit.

4. Když jsme u toho, kdy zavedete psychotesty jako na Slovensku, pane ministře, aby se držitelem zbrojního průkazu nestal člověk nebezpečný svému okolí? To samé platí o řidičském oprávnění.

5. Kdy zavedete povinnost přestupkových komisí místních a obvodních úřadů dotazovat se policie, zda přestupitel (v případě, že jde o domácí, sousedské, či občanské spory) je držitelem zbrojního průkazu? Takové přestupky by se měly bodovat a zbroják by měl být vybodovatelný podobně, jako řidičák. Jako dlouholetý zastupitel mám zkušenost s mnoha občany, kteří se opakovaně chovají agresivně k rodině i cizím lidem, přesto zůstávají ozbrojení podle zákona.

6. Od roku 2003 bylo legálně drženou střelnou zbraní vedeno sedm útoků, při nichž zahynuly více, než dvě osoby. Sedm za jedenáct let, pane ministře, ne sedm set ročně, kolik jich zabijí řidiči. Zakažte auta, pane ministře.

7. Musíme rozlišit individuální selhání, nebo chcete-li zoufalý čin jednotlivce od tisíců zodpovědných držitelů zbraní, kteří chrání rozsáhlý majetek, jsou sportovními střelci, sběrateli, nebo třeba jen bydlí sami mimo civilizaci a zbraň jim zvyšuje šanci, že přežijí v případě útoku- zde znovu připomínám, že pachatelé ozbrojených útoků se s legalitou nabytí střelné zbraně rozhodně neobtěžují.

A tím se dostáváme k závaru, pane ministře. Plošným omezením držení střelných zbraní ublížíte zodpovědným lidem, kteří je drží a kterých, jak je ze statistiky vidno, je téměř sto procent.

Nijak nesnížíte možnost osobního selhání, či snahy jednotlivce někoho zabít.

Nahrajete tím pachatelům loupeží, kteří se nebudou obávat přiměřené obrany napadených.

Zásadně omezíte občany ČR na jejich právech, mezi která patří i držení střelné zbraně.

Zbyněk Passer, starosta MČ Praha Koloděje, místopředseda Hnutí Pro Prahu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama