Zbyněk Passer

  • HPP
  • Praha-Koloděje
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2014 14:04:07

Jak je to se solením chodníků v Praze ?

Jak je to se solením chodníků v Praze ?

Naše hnutí Pro Prahu se netají přesvědčením, že chodníkům se určitě dá v zimě věnovat péče mnohem šetrnějším způsobem, než solením a zároveň budou pro všechny chodce bezpečné.

Některá bulvární média nyní přišla s tím, že se údajně před nastávající zimou rozhořela válka o sůl, kdy na jedné straně stojí rozzlobení pejskaři s tvrzením, že solení ulic ničí přírodu a především poškozuje tlapky jejich domácích mazlíčků, a na straně druhé jejich odpůrci prý odmítají, aby se po namrzlé zemi válely potlučené babičky. Takto vyhraněná a černobílá situace samozřejmě není: chodníky se v Praze solí pouze necelé dvě poslední zimy a nemyslíme si, že by se za tu dobu nějak výrazně snížil počet úrazů z námrazy na chodníku.

Naše hnutí Pro Prahu se netají přesvědčením, že chodníkům se určitě dá v zimě věnovat péče mnohem šetrnějším způsobem a zároveň budou pro všechny chodce bezpečné. Pražané mohou lehce zavzpomínat na to, že i bez solení se v Praze žilo v zimě naprosto běžně, a to hlavně bez všech negativních jevů, které solení ulic zcela zjevně způsobuje.

Skutečností zůstává, že od roku 1998 platila vyhláška hl. m. Prahy zakazující používání chemických rozmrazovacích materiálů (solí) a jejich směsí. Z iniciativy tehdejšího 1. náměstka a nynějšího primátora Hudečka (pokolikáté už ??) byla tato obecně závazná vyhláška schválená zastupitelstvem    „novelizována“  v lednu 2012 nařízením rady č. 1/2012, při němž radní za TOP 09 převahou jednoho hlasu přehlasovali členy ODS. Tento účelový právní paskvil, kdy obecně závazný předpis vydaný ve výsostně samostatné působnosti  (čistota města) a přijatý zastupiteli, byl změněn rozhodnutím rady, je dalším z husarských kousků dosavadního primátora Hudečka, kterými se za svého působení ve vrcholovém vedení města Prahy vyznamenal. Je to zcela obdobný protiústavní případ, jako kdyby vláda změnila zákon schválený Parlamentem.

Zdaleka nejde jen o pejskaře

Nejde tu však vůbec o spor pejskařů a anti-pejskařů, jak je nám podsouváno. 

Naše hnutí Pro Prahu souhlasí s tím, že solení chodníků a ulic výrazně škodí nejen volně žijícím živočichům, rostlinám, půdě a spodním vodám, ale stejně tak působí škody na majetku veřejném i soukromém: ať už jde o karosérie automobilů, řetězy a převody kol a motocyklů, základy budov, omítky nebo obuv chodců (slané „mapy“ na botách po zimní vycházce). V neposlední řadě rovněž vnímáme problém s domácími mazlíčky Pražanů argumentačně podpořený i odborným stanoviskem Státní veterinární správy.

Už žádné solení chodníků

My, hnutí Pro Prahu, podporujeme snahu obyvatel Prahy vůči vedení magistrátu obnovit stav platný do roku 2012: v případě zvolení do zastupitelstva Prahy budeme usilovat o znovu nastolení  situace,  kdy solení chodníků bylo nepřípustné  a nahrazené mechanickým úklidem, tak, jak je tomu i ve většině evropských velkoměst.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama