Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2010 21:04:27

Když se řekne ISNOV

Když se řekne ISNOV

Kraj Vysočina připravuje ve spolupráci s městy a firmami, které se zabývají likvidací odpadu, projekt Integrovaného systému nakládání s odpady (ISNOV).

Současně vznikl speciální portál http://www.kr-vysocina.cz/isnov na webových stránkách kraje Vysočina, který podporuje otevřenou komunikaci se širokou veřejností. „Protože se jedná o citlivou problematiku, která se dotýká prakticky každého občana kraje Vysočina, chceme postupovat během přípravy ISNOV zcela otevřeně, průběžně informovat a diskutovat s veřejností i odborníky,“ vysvětlil postup kraje Zdeněk Ryšavý, radní pro životní prostředí. Postupně budou na portálu zveřejňovány všechny oficiální dokumenty, podkladové materiály a mediální výstupy týkající se ISNOV. „Součástí portálu bude i diskusní fórum, kde přivítáme dotazy, názory a připomínky každého,“ říká radní Zdeněk Ryšavý.

Co se skrývá pod složitým spojením Integrovaný systém nakládání s odpady (ISNOV)?

Jedná se o projekt propojení existujících odpadových systémů měst a obcí do celokrajského systému s cílem upřednostnit materiálové a energetické využití odpadů před jejich ukládáním na skládky. V praxi to znamená například doplnění a rozšíření zařízení na sběr, separaci a likvidaci odpadů, nastavení jednotného ekonomického prostředí a také vybudování zařízení na energetické využití odpadů. Výsledkem bude nejen zlepšení životního prostředí na Vysočině, ale také udržení přijatelných nákladů za likvidaci odpadů jak pro města a obce, tak i pro peněženky občanů.

Jak to aktuálně vypadá na Vysočině s likvidací odpadů?

Díky dlouhodobé osvětě a podpoře ze strany kraje i měst a obcí patří Vysočina v třídění odpadů mezi nejlepší krje. Přesto ale nemůžeme usnout na vavřínech: jestliže my vytřídíme zhruba 20 % odpadů, tak ve vyspělých zemích je to až okolo 50 %. Zbytek komunálních odpadů vyvážíme naprosto bez užitku na skládky, kde navíc zatěžuje životní prostředí. Vzorem by pro nás mělo být Švýcarsko, kde se 50 % komunálních odpadů třídí a materiálově využívá a zbývajících 50 % se využívá energeticky pro vytápění a výrobu elektrické energie.

Pokud nezačneme už dnes řešit narůstající množství odpadů, jak bychom mohli dopadnout?

Odpověď na tuto otázku asi zná každý, kdo někdy navštívil některé exotické země, například požáry skládek apod. Ale abychom nechodili tak daleko, vzpomeňme si na Neapol v roce 2007, kdy došlo ke stávce popelářů...

Vyšlo v novinách Kraj Vysočina, srpen 2010

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama