Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2010 21:29:10

Na Vysočině by se do tří let měl zlepšit stav 20 rezervací

Na Vysočině by se do tří let měl zlepšit stav 20 rezervací

Na Vysočině by se měl v příštích třech letech zlepšit stav dvou desítek ze skoro 180 maloplošných chráněných území. Rezervace budou zbaveny náletů, někde se také plánují úpravy toků.

Na přípravě projektů spolupracuje kraj s neziskovými organizacemi, řekl dnes novinářům radní Zdeněk Ryšavý. Radní kraje nyní projednali revitalizaci rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov na Jihlavsku a rezervace Údolí Brtnice.

Ryšavý uvedl, že se úpravy plánují v těch chráněných lokalitách, na jejichž zachování už nestačí běžná údržba, jako je například sečení trávy. Důležitým předpokladem pro zahájení revitalizace je podle něj ale také souhlas majitelů pozemků. Záchranné zásahy už byly provedeny třeba v laguně u Bohdalova na Žďársku. Další projekty se chystají.

Projekt na obnovu rašeliniště v přírodní rezervaci Chvojnov připravuje pobočka České společnosti ornitologické, uskutečnit by se mohl během příštích dvou let. Rašeliniště, které patří mezi nejvýznamnější v kraji, bylo poškozeno v 80. letech minulého století. Kvůli narušení vodního režimu tato lokalita vysychá, což ohrožuje některé druhy živočichů a rostlin. Náklady na obnovu území se odhadují kolem osmi milionů korun. Z větší části by je měla pokrýt evropská dotace, kraj je ochoten přidat do 200.000 korun.

V přírodní rezervaci Údolí Brtnice se vyskytuje řada teplomilných druhů živočichů a rostlin. Stráně na výsluní a suché louky v říčním údolí ale v posledních desetiletích zarůstají křovinami a lesem. Podle ochránců tam například vymírá řada druhů denních motýlů. Revitalizace tohoto území by měla stát kolem 1,5 milionu korun. Projekt chystá pro evropské fondy kněžická organizace Českého svazu ochránců přírody.

Ze zpravodajství ČTK

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama