Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2010 10:32:50

Návštěva obce Bory, držitele Zelené stuhy v soutěži Vesnice roku

Návštěva obce Bory, držitele Zelené stuhy v soutěži Vesnice roku

Obec Bory na Velkomeziříčsku se může pochlubit ziskem Zelené stuhy za péči o zeleň a životní prostředí v letošním ročníku soutěže Vesnice roku. Nepřekvapí proto, že ji v pondělí 16. srpna navštívil Zdeněk Ryšavý, radní kraje pro oblast živ. prostředí

Na obecním úřadě ho přivítali starosta Josef Březka a Pavel Kříž, předseda místního sdružení Českého svazu ochránců přírody. Právě ČSOP, který vznikl v roce 1979 a dlouhodobě spolupracuje s obcí, stojí za řadou aktivit ve prospěch životního prostředí v obci a jejím okolí. Jeho členové vysazují aleje okolo polních cest, na základě smlouvy s krajem pečují např. o přírodní památky Mrázkova louka, Dobrá Voda a Rasuveň, pomáhají při ochraně žab při cestě přes silnici. Podíleli se i na přípravě přírodní památky Šebeň, významné lokality výskytu mravence pospolitého.

„Při diskuzi o významu alejí v krajině jsme se dostali i na současné aktivity KSÚSV při ochraně stromořadí okolo krajských silnic. Jsem rád, že zástupci obce ocenili využití evropských peněz na dendrologické průzkumy a revitalizaci alejí,“ konstatoval Zdeněk Ryšavý. Silničářům předá navíc doporučení k vyškolení odborníků na ošetřování stromů, aby nedocházelo k neodborným zásahům jako před několika roky u silnice do místní části Cyrilov.

V Borech se mohou pochlubit i podporou třídění odpadů a přípravou výstavby vlastní kompostárny nebo opatřeními ke zvýšení čistoty vody v místním potoce Babačka, který významně ovlivňuje kvalitu vody ve vodárenské nádrži Mostiště – k tomu významně přispěje i stavba kanalizace v hodnotě 50 milionů korun. Zastupitelé mají velké plány i do budoucna – mezi ně patří např. výstavba nového centra obce, opět s ekologickými prvky (park, rybník) nebo vybudování vlastních zdrojů pitné vody.

„Jako komunálního politika a patriota mě nadchlo místní muzeum, do kterého se od občanů podařilo získat staré tiskoviny a fotografie, nábytek, nářadí a nástroje nebo třeba hračky,“ ocenil další aktivitu radní Ryšavý. Hodnocení své návštěvy zakončil konstatováním, že: „Bory se opravdu mají čím pochlubit nejen v oblasti životního prostředí a Zelenou stuhu získaly zcela po právu. Za sebe chci zastupitelům i občanům poděkovat za jejich ekologický přístup a popřát jim, aby příště uspěli i v hlavní kategorii Vesnice roku. Zasloužili by si to.“

Tisková zpráva kraje Vysočina

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama