Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2010 13:05:17

Novoroční anketa

Novoroční anketa

třebíčských Horáckých novin

1. Co nového vám přinesl letošní rok a co vás v něm potěšilo a co naopak nadzvedlo ze židle či zarmoutilo?

Letošní rok mi přinesl především novou práci ve funkci radního kraje Vysočina a s ní spojené nové poznatky a zkušenosti. A z toho vyplývá i to, co mě nejvíce potěšilo. Možná to bude znít jako klišé, ale byli to především lidé. Poznal jsem během roku desítky a stovky lidí ze samospáv, škol, neziskových organizací i firem, kteří dělají strašně moc pro své spoluobčany, pro obce a města a tím pádem i pro Vysočinu. Navíc v řadě případů pracují zadarmo, ve svém volném čase a ty bych chtěl obzvlát ocenit a poděkovat jim. Samozřejmě, setkávám se i s lidmi, kteří dokáží pouze nadávat, s věčnými stěžovateli, kteří víc škodí než pomáhájí. Ale za ten rok mám pocit, že je naštěstí pořád víc těch prvních a věřím, že se těmi druhými nenechají znechutit.

Jestli mě něco opravdu zvedá ze židle, tak je to fanatismus a slepá víra v dogmata. Čímž nemyslím oblast náboženství, ale to, co je mi blízké, tedy životní prostředí a jeho ochrana. Když vidím, jak náš stát doslova vyhazuje oknem miliardy na podporu některých obnovitelných zdrojů energie (OZE), které jsou v našich podmínkách nejen neekonomické, ale i neekologické a dokonce nebezpečné, tak bych vzteky tu pomyslnou židli rozštípal! Asi je každému jasné, že mám na mysli větrné a fotovoltaické elektrárny, které zamořují naši krásnou krajinu jako boláky a přitom nic podstatného neřeší ani z pohledu energetických potřeb České republiky, ani snižování emisí a ochrany klimatu. Naopak, ještě komplikují výstavbu jiných, podstatně vhodnějších zdrojů, jako jsou např. bioplynové stanice.

2. Jaká jsou vaše očekávání od roku nadcházejícího a co byste v něm chtěli zlepšit?

Určitě bych chtěl změnit právě to, co jsem zmiňoval v předchozí odpovědi, tedy neuvážené dotování obnovitelných zdrojů bez ohledu na regionální podmínky. Jestli ovšem bude kraj Vysočina nebo i asociace krajů dostatečně silným hráčem proti lobbingu firem, které na OZE vydělávají, to se teprve uvidí.

Jinak věřím, že se v příštím roce podaří nastartovat krajské investice do elektronizace veřejné správy, tzv. eGovernmentu a Vysočina zústane i nadále lídrem mezi kraji v oblasti informačních technologií. Velkým tématem, které jsme začali řešit v letošním roce, je odpadové hospodářství, konkrétně hledání způsobu, jak naplnit závazky vůči Evropské unii ve snižování objemu odpadů vyvážených na skládky. Mým cílem je, abych – až budeme takto bilancovat za rok – mohl říct, že jsme společně s městy a obcemi ušli velký kus na cestě k integrovanému systému nakládání s odpady kraje Vysočina.

3. Co by podle vás za současné politickoekonomické situace v naší zemi bylo největším přínosem pro rozvoj Třebíčska a regionu v němž žijete?

Ta odpověď je na první pohled jednoduchá – aby se rozvíjelo podnikání, vznikaly nové firmy a nekrachovaly ty již existující, aby bylo více pracovních míst a zvyšovala se životní úroveň a daňové příjmy měst a obcí. Ovšem její naplnění v době, kdy naopak samosprávy musí dvakrát otočit každou korunu výdajů, protože se jim příjmy propadají, to je oříšek. Vidím jedinou cestu – pokračovat v investicích do silniční sítě, do veřejné infrastruktury a občanské vybavenosti včetně zateplování budov, přitom maximálně využívat jedinečnou možnost čerpání dotací z evropských fondů. Všichni víme, že stavebnictví je startérem dalších odvětví ekonomiky, navíc dobrá dopravní dostupnost a kvalitní infrastruktura jsou podmínkou příchodu investorů a nových firem. A ty pak vytváří pracovní místa, snižují nezaměstnanost a zvyšují kupní sílu, což zase znamená šanci pro obchodníky a živnostníky. My politici k tomu můžeme přispět hlavně tím, že dokážeme jasně nastavit prorůstové priority v rozpočtech a při tom budeme vždy jednat, i přes rozdílnost politického dresu, věcně a slušně, ve prospěch kraje a jeho občanů. Myslím, že zatím se nám to v krajské zastupitelstvu celkem dařilo.

Vyšlo v Horáckých novinách 29. 12. 2009

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama