Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2010 12:58:32

Velkou šanci nezaměstnaným sluneční elektrárny nepřinášejí

Velkou šanci nezaměstnaným sluneční elektrárny nepřinášejí

Lze výstavbu solárních elektráren na Vysočině nějakým způsobem regulovat? Nejen na tuto otázku odpověděl v rozhovoru krajský radní pro oblast životního prostředí Zdeněk Ryšavý.

Když se řekne sluneční elektrárna, co se vám v první řadě vybaví?

Těch pohledů může být několik. Výstavba takových zařízení je v současnosti pro investory výhodná. Výkupní ceny vyrobené elektřiny jsou vysoké. Z pohledu odběratelů je zase situace opačná.

V jakých místech lze elektrárny postavit?

Zásady, které regulovaly výstavbu slunečních i větrných elektráren na Vysočině, byly zrušeny rozhodnutím nejvyššího správního soudu. Budeme nicméně hledat nové cesty regulace. Akceptovat lze elektrárny v průmyslových zónách nebo opuštěných firemních areálech. Smysl mají i panely na střechách domů. Nechat ale elektrárny stavět v přírodě nebo na několikahektarových polích, to se nám nelíbí.

První sluneční elektrárny se na Vysočině rozjely, navštívil jste nějakou?

Viděl jsem elektrárnu u Křižanova a vím, že se začíná stavět v Bystřici nad Pernštejnem. V Okříškách, kde žiji, uvažujeme o vybudování elektrárny v prostoru bývalé skládky.

Jak hodnotíte sluneční elektrárny ve srovnání s jinými typy zařízení využívajícími obnovitelné zdroje energie?

Pokud stát bude energii vyrobenou pomocí slunečního záření dotovat, ať se solární elektrárny stavějí. Jde o obnovitelný zdroj energie. Z hlediska tuzemského hospodářství a zaměstnanosti bych ovšem osobně víc podporoval bioplynové stanice. Ty zajistí nejen výrobu elektřiny, ale také dají práci místním stavebním firmám. Zemědělci by měli zajištěn odbyt části surovin (například kukuřice - pozn. red.).

Vyšlo v deníku MF Dnes 17. 9. 2009

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama