Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2010 21:02:21

Vysočina chrání aleje kolem silnic

Vysočina chrání aleje kolem silnic

Tisícovka stromů v alejích okolo krajských silnic se letos dočká odborného ošetření. Jedná se o výsledek spolupráce kraje Vysočina, Krajské správy a údržby silnic Vysočina a sdružení Arnika.

Finanční prostředky na údržbu alejí získá Krajská správa a údržba silnic z evropských fondů, konkrétně z Operačního programu životního prostředí. Dva projekty již byly schváleny, dalších osm silničáři připravují.

Na loňskou petici „Zachraňte stromy“, adresovanou všem hejtmanům, reagoval kraj Vysočina kladně. Pod záštitou radního pro životní prostředí Zdeňka Ryšavého proběhlo společné jednání zástupců Arniky, krajských odborů životního prostředí a dopravy  a krajské správy a údržby silnic. Jeho výsledkem byla dohoda o omezení kácení stromů na nezbytné případy, dále se přítomní shodli na potřebě náhradní výsadby, průběžném ošetřování nemocných stromů, ale také na nutnosti zajištění bezpečnosti silničního provozu.

„Chtěl bych velice poděkovat všem pracovníkům krajské správy a údržby, především pak panu řediteli Janu Míkovi a náměstkovi Aleši Fučíkovi, za jejich aktivní přístup a zájem o ochranu stromořadí,“ říká Zdeněk Ryšavý. Podle jeho názoru aleje na Vysočinu patří a jsou neodmyslitelnou součástí krajiny. „Slouží jako hluková bariéra, pohlcují motorové zplodiny a v parném létě jejich stín ocení nejen motoristé, ale hlavně chodci a cyklisté,“ dodává.

Spolupráci se silničáři si pochvalují i zástupci Arniky. „Krajská správa silnic plošné kácení u silnic II. a III. třídy nechystá, k zemi půjdou pouze suché stromy, navíc opět obnovuje bezpečnostní nátěry stromů,“ uvedla Jana Vitnerová z jihlavské pobočky. Právě návrat k dřívější praxi bílých reflexních pruhů na kmenech, které zvyšují bezpečnost silničního provozu, Arnika doporučuje a na jeho podporu pořádá akce, při nichž dobrovolníci natírají konkrétní aleje.

Radní Zdeněk Ryšavý oceňuje skutečnost, že aktivisté o pomoci stromům jen nemluví, ale také přiloží ruku k dílu: „Osobní příklad je vždy tou nejlepší propagací. Proto jsem se loni zúčastnil natírání aleje mezi Třeští a Růženou a letos jsem rád přijal pozvání na akci u Žižkova pole. I když nám počasí celou dobu nepřálo, nakonec se podařilo udělat kus poctivé práce.“ A to, že se nejednalo o práci zbytečnou, potvrzuje závazek vysočinských silničářů zvýraznit takto do konce léta 4 000 stromů.

Tisková zpráva kraje Vysočina

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama