Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2010 21:42:03

Žádná nepozornost, ale lež jako nástroj propagandy

Žádná nepozornost, ale lež jako nástroj propagandy

"Občanští demokraté přepískli negativní kampaň proti ČSSD a hejtmanovi Vysočiny Jiřímu Běhounkovi. Povedl se jim trapas ..." píše MF Dnes. A jak to vidím já?

Snad všemi médii proběhly o víkendu informace o nepravdivých obviněních ODS na adresu vedení kraje Vysočina. Krajský předseda občanských demokratů Ivo Strejček se ihned omluvil za tvrzení o odvolání ředitele havlíčkobrodské nemocnice hejtmanem Jiřím Běhounkem a vysvětloval, že celá věc vznikla nepozorností autora textu, oblastního manažera strany Petrose Martakidise. Jeho vyjádření ale vyvolává pochybnosti o upřímnosti omluvy, podle MF Dnes si totiž stojí za zbytkem článku a říká: „Socialisté nastoupili na kraj, domluvili se s komunisty a předvedli personální smršť. Tam nezůstal kámen na kameni“.

Podívejme se proto spolu, jaká je skutečnost. Podle ODS hejtman, který má v gesci zdravotnictví „odvolal ihned vedoucí odboru a nahradil ji velice rychle spřáteleným Lukášem Kettnerem“. Ve skutečnosti byl odbor zdravotnictví a sociálních věcí rozdělen z organizačních důvodů na dva a dosavadní vedoucí JUDr. Švarcová zůstala vedoucí odboru sociálních věcí. Na odbor zdravotnictví nastoupil MUDr. Kettner, který byl do té doby ředitelem Zdravotnické záchranné služby, kam ho ovšem jmenovala již předchozí rada kraje (ODS + KDU-ČSL + SNK). Zajímavě vyznívá v této souvislosti nedávné tvrzení pana exhejtman Bendla, že „ČSSD za několik málo měsíců provedla personální čistky a odstranila vedení v pěti ze třinácti krajských záchranných služeb a to včetně Vysočiny“. Takže odchod ředitele ZZS do funkce vedoucího odboru zdravotnictví a jmenování jeho dosavadní zástupkyně novou ředitelkou je podle ODS čistka a zároveň dosazování spřátelených lidí? Měli by se chlapci pořádně domluvit – před krajskými volbami psali na bilbordech, že mluví spolu (škoda, že ne taky s občany), ale moc to nevypadá.

O čemž svědčí další tvrzení z povedeného předvolebního článku, kde se uvádí na adresu uvolněných předsedů výborů zastupitelstva, že „tyhle místa nikdy nebyla v žádném kraji potřeba“. Škoda, že se autor nezeptal třeba v kraji Praha, kde vládne ODS zcela sama a schválila tam 3 uvolněné předsedy výborů, jeden z nich i pro komunisty – že by vznikající ODKSČM? Nebo v kraji Ústeckém, kde je uvolněných předsedů dokonce 8, z toho 3 pro zastupitele ODS a 2 pro KSČM.

Další kritika zazněla na adresu nového ředitele telčského gymnázia (jeho předchůdce odešel do důchodu). Podle pana Martakidise „socialisté sem dosadili přímo svého člověka, krajského zastupitele Stanislava Mácu“. Je s podivem, že oblastní manažer ODS netuší, že ředitelé škol se nedosazují jen tak, ale vybírá je komise. V té byli vedle dvou krajských radních i zástupci školy, odborné veřejnosti, školské rady, města, školské inspekce – celkem devět lidí. Pana Mácu umístila ve výběrovém řízení na první místo mezi uchazeči výrazná většina členů komise a není se co divit, protože jedná se o zkušeného pedagoga, který na gymnáziu působí už dlouhou řádu let.

Pro představu čtenáře, který nezná situaci na Vysočině uvedu, že kraj zřizuje 131 příspěvkových organizací. Během roku a půl fungovány sociálnědemokratické rady kraje byli odvoláni nebo odešli na základě dohody ředitelé pouhých čtyř z nich. Z patnácti vedoucích odborů krajského úřadu nebyl odvolán nikdo. Opravdu takhle vypadá personální smršť, po které nezůstal v kraji kámen na kameni?

Na závěr ještě malá reakce na obvinění, že ČSSD dosazuje do funkcí na kraji stranické kádry a ostatní se doslova třesou o svá místa. Kolik si myslíte, že bylo mezi zaměstnanci krajského úřadu v minulém volebním období sociálních demokratů a kolik jich je nyní? Odpověď je velmi jednoduchá – jeden tehdy i dnes. Nevím samozřejmě, kolik úředníků je členem ODS nebo KDU-ČSL, ale určitě to bude řádově vyšší číslo. Žádné čistky se ale nekonají, protože nás zajímají u každého člověka jeho pracovní výsledky a zájem o rozvoj Vysočiny, ne stranická legitimace. Na rozdíl od strany, jejíž expředseda před minulými volbami vyhrožoval „nocí dlouhých nožů“ a po volbách svá slova splnil …

Když to shrnu, nebyla v článku jedna chyba vzniklá nepozorností, jak se snáží vysvětlovat předseda Strejček, ale nejméně půl tuctu sprostých, účelových lží. Těžko se potom divit, že jeho věta „Občanská demokratická strana nemá nejmenší zájem na nepravdivých informacích ve volební kampani, naopak, kampaň povedeme velmi korektní a otevřenou,“ vzbuzuje pouze úsměv. Bohužel úsměv trpký, s nevyřčenou otázkou - čeho se ještě během měsíce zbývajícího do voleb dočkáme?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama