Ing. Petr Vícha

  • SOCDEM
  • Karviná
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2019 7:37:00

Pokuta za pokácený strom je nespravedlivá, město o netopýrech nevědělo

Pokuta za pokácený strom je nespravedlivá, město o netopýrech nevědělo

Pokutu ve výši 250 tisíc korun, kterou Bohumínu vyměřila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) Ostrava za pokácený dub letní v městském parku, v němž se nacházela zimující kolonie netopýrů, město považuje za nespravedlivou.

Ve více než stoletém parku Petra Bezruče v centru Bohumína jsme vloni v říjnu u 16 vytipovaných vzrostlých stromů prováděli tahové zkoušky. U šesti dubů zkoušky vyšly negativně a reálně hrozil jejich pád, proto jsme je chtěli co nejdříve pokácet. U žádného z nich nic nenasvědčovalo tomu, že by v nich sídlili netopýři. V inkriminovaném dubu nebyly žádné viditelné hluboké praskliny, a to ani z použité plošiny. Jediná viditelná dutina v kmeni byla jen u země, což není pro netopýry typický úkryt, hledají zimoviště ve výškách, kde nehrozí, že by je někdo napadl.

Až při pokácení stromu se ukázalo, že ve výšce byl ještě jeden otvor, který ze země vypadal jako povrchová prasklina. Až pokácení odhalilo hlubokou dutinu, v níž sídlila kolonie netopýrů. Na to jsme zareagovali velmi rychle. Od prvního okamžiku jsme byli v kontaktu s bohumínskými speleology ze společnosti Orcus a ve spolupráci s nimi udělali maximum pro netopýří záchranu. Ta se podařila. Ti torzo kmene stromu izolovali minerální vatou a netopýři v provizorních podmínkách zdárně přečkali zimu a na jaře torzo kmene opustili.

„Pro životní prostředí děláme maximum, všemi možnými způsoby jej podporujeme, vysazujeme tisíce stromů. Když zateplujeme městské domy, tak v nich budujeme hnízda pro rorýse a netopýry, což nás ročně stojí statisíce. Proto se nás postup České inspekce životního prostředí velmi dotýká a považujeme jej za nespravedlivý. Pro netopýry jsme v parku udělali maximum, žádný z nich nezemřel, všichni přezimovali. Kdyby však v parku na někoho z lidí spadl nepokácený strom a zranil jej, tak by zodpovědnost nenesla Česká inspekce životního prostředí, ale město. Zdravý rozum a bezpečí lidí proto bude v Bohumíně vždy na prvním místě. S pokutou nesouhlasíme, odvolali jsme se proti ní, Ministerstvo životního prostředí však naši žádost zamítlo. Takže ji nakonec zaplatíme, polovina z pokuty se vrátí podle zákona o ochraně přírody a krajiny zpět městu,“ sdělil starosta Bohumína Petr Vícha.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama