ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2019 5:35:00

Praha má novou vinici v parku na Vítkově

Praha má novou vinici v parku na Vítkově

Praha nejsou jen Hradčany a Václavské náměstí. Nedílnou součástí Prahy jsou také její vinice, kterých má hlavní město v současné době na svém území celkem čtrnáct.

 Mezi nejznámější patří vinice sv. Kláry a Salabka v Troji, vinice Máchalka ve Vysočanech nebo Grébovka na Praze 2. K těm stávajícím přibyla i zcela jedna nová, a to v parku na Vítkově.

„Vinice k Praze neodmyslitelně patří, v minulosti jich na území hlavního města bylo výrazně víc než dnes. V 19. století však docházelo k jejich rušení a nahrazování jinými plodinami. Tam, kde to nyní lze, zaniklé vinice obnovujeme nebo zakládáme zcela nové. Návštěvy vinic jsou mezi Pražany a návštěvníky našeho města velice oblíbené,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček.

Nová vinice na Vítkově je připomínkou historického využívání jižních strání Vítkova pro pěstování vinné révy, doložené již od doby Karla IV. Vinice o rozloze více než 1 300 m2 je osazena 686 hlavami vinné révy. Pro stabilizaci rostlin byl použit tradiční materiál, akátové kůly. Zároveň byl celý svah stabilizován hydroosevem tak, aby hned na jaře došlo k zapojení travního porostu a zabránilo se tak erozi na prudkém svahu. Vinice je také obklopena historizujícím kovovým oplocením, které vhodně dokresluje celkový nový vzhled tohoto místa.

Projekt nové vinice byl připraven Odborem ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy již v roce 2018. Ta se nyní rozprostírá na svahu nad chodníkem stoupajícím od podchodu bývalé železniční trati směrem k památníku na Vítkově. Extrémně suchý svah byl z hlediska zahradní údržby dlouholetým problematickým místem, dosavadní travnatý porost byl v letních měsících zcela vyschlý a spálený. Základním záměrem bylo zásadně zlepšit neutěšený stav ve významné vstupní partii do parku.

Celkové náklady na revitalizaci území a založení vinice včetně oplocení činily 4,2 mil. Kč a byly plně hrazeny z rozpočtu hlavního města Prahy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama