Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2019 21:15:00

Brněnská koalice chce divadlům nacpat do chřtánu miliardu korun

Brněnská koalice chce divadlům nacpat do chřtánu miliardu korun

Navrhli jsme přesun 200 milionů do sociální péče. Byli jsme odmítnuti, ale bojujeme dál. Město preferuje politicko-aktivistický charakter divadel. Nechceme, aby se uváděly takové protikřesťanské divadelní hry, jako bylo „Naše násilí vaše násilí“.

Zastupitelstvo města Brna v úterý 10. 12. odmítlo dva pozměňovací návrhy SPD k městskému rozpočtu na rok 2020. Náš zastupitelský klub chtěl primárně posílit ty rozpočtové kapitoly, které mají za úkol zajistit příslušnou kvalitu veřejných služeb pro občany a které nejsou orientovány pouze na přerozdělování veřejných peněz vybraným soukromým subjektům. Prvním z těchto návrhů jsme chtěli snížit až astronomický rozpočet oddílu kultury, konkrétně v položce „Divadelní činnost“, kam chce vládnoucí brněnská koalice nasměrovat téměř jednu miliardu korun!

Vaše násilí, konšelé! Ne vymývání mozků, ano sociální pomoci

Výše uvedenou sumu považujeme za naprostou nepřiměřenou a přehnanou, v celém rozpočtu v podstatě neexistuje jiná položka, která by byla srovnatelně objemná. Jde o neodůvodněné naddimenzování aktivity, která není čistým veřejným zájmem, ale je spíše marginální, výběrovou a výdělečnou aktivitou. Město zde finančně preferuje jednu vybranou oblast činnosti. Jde navíc o činnost, která má do velké míry i ideologický a politicko-aktivistický charakter a která se nedávno neslavně „proslavila“ v případě uvedení protikřesťanské divadelní hry Naše násilí a vaše násilí. Proto jsme navrhli přesun zhruba 200 milionů z této kapitoly do oblasti sociální péče, která by měla být výsostnou doménou činnosti městských a obecních samospráv. U nás v Brně to platí dvojnásob. Naším úmyslem bylo finančně posílit ty činnosti, které mají pomáhat našim spoluobčanům, kteří se nacházejí v existenční a sociální tísni. Konkrétně jde o domovy seniorů, pomoc rodinám a dětem, asistentské a pečovatelské služby anebo o provoz azylových domů a nocleháren pro ty naše spoluobčany, kteří jsou na tom momentálně nejhůře a zaslouží si podat pomocnou ruku a dostat druhou šanci na návrat do normálního života a společnosti.

Místo veřejného zájmu podporují podnikatele

Druhý návrh měl za cíl přesunout prostředky z kapitoly cestovního ruchu, která má také do velké míry komerční charakter, kdy veřejné prostředky de facto namnoze putují k soukromým podnikatelským subjektům a posilují jejich zisky. Navíc tato kapitola byla neodůvodněně meziročně navýšena o téměř jednu pětinu. Naším záměrem bylo část těchto prostředků, cca osm milionů korun, přesměrovat do silně podfinancované oblasti brněnského bydlení a územního rozvoje, kde je dlouhodobě nedobrá a neřešená situace, ať už v konkrétních programech rozvoje bydlení anebo co se týče výstavby, rozvoje a údržby nezbytných inženýrských sítí.

Odmítnutím těchto návrhů náš boj za změnu priorit v brněnské městské politice nekončí. Naopak, je startem do nové fáze našeho úsilí o to, aby zde napříště prioritami – i z hlediska financí – byly oblasti veřejného zájmu, veřejné služby a pomoc brněnským občanům tam, kde to privátní sféra nedokáže nebo nechce zajistit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama