Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2019 9:45:39

Britové dali ve volbách jasně najevo, že už nechtějí být součástí EU!

Britové dali ve volbách jasně najevo, že už nechtějí být součástí EU!

Občané Spojeného království se konečně dočkají toho, že se v poslední době stále odkládaný brexit dotáhne do zdárného konce a Británie k 31. lednu 2020 ukončí své členství v Evropské unii. To slíbil svým voličům Boris Johnson.

Hnutí SPD blahopřeje šéfovi konzervativců Borisu Johnsonovi k suverénnímu vítězství v předčasných parlamentních volbách, ve kterých jeho strana získala celkem 365 z celkových 650 mandátů a zajistila si tak v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu pro sestavení jednobarevné vlády a bezproblémové prosazování svého programu. Konzervativci se tak těší z největší většiny od roku 1987, kdy stranu vedla Margaret Thatcherová. Po sdělení výsledků voleb prohlásil Boris Johnson, že hlavním nejbližším úkolem je odchod z EU k 31. lednu 2020 a následně se chce zaměřit na budování nových dobrých vztahů s ostatními národy včetně naší republiky.

Z výsledků voleb se též mimo konzervativců může radovat Skotská národní strana, která získala 48 křesel. Jejich hlavním předvolebním tématem byla samostatnost Skotska.

Naopak labouristé, kteří propagovali setrvání Británie v EU (v případě vítězství v proběhlých volbách chtěli vypsat nové referendum o setrvání Spojeného království v EU) u voličů ztratili důvěru a se 203 křesly dosáhli nejhoršího výsledku od roku 1935. Ve volbách ztratili mnoho volebních okrsků, ve kterých tradičně vítězili od první poloviny 20. století. Ve straně se nyní spekuluje o politické budoucnosti lídra Jeremyho Corbyna, který už oznámil, že do další kampaně stranu nepovede.

Ještě hůře dopadla šéfka britských Liberálních demokratů Jo Swinsonová, která ve volbách neobhájila své parlamentní křeslo a v jejím obvodu zvítězila Skotská národní strana. Liberální demokraté doufali, že přitáhnou hlasy odpůrců brexitu (též chtěli prosadit nové hlasování o brexitu), ale nakonec získali o jedno křeslo méně než v minulých volbách v roce 2017. V reakci na volební výsledky Swinsonová na svou funkci předsedkyně strany rezignovala.

V těchto velmi sledovaných předčasných parlamentních prosincových volbách se jasně ukázalo, že si Britové většinově přejí vystoupení z EU, čímž vyhrála demokracie a referendum. Blahopřejeme!

Hnutí SPD je jediná strana zastoupená v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, která předložila k projednání návrh zákona o celostátním referendu v takovém znění, aby naši občané mohli svobodně hlasovat o všech důležitých otázkách, včetně vystoupení České republiky z Evropské unie. Tak vnímáme demokracii jako takovou!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama